Δέλτα του Εβρου: Εκεί όπου η φύση ζωγραφίζει και οι άνθρωποι χαράζουν σύνορα

1541

«Όποιος αγαπάει ένα πουλί, ένα άστρο, ένα παιδί, αυτός πάντα του βλέπει όμορφα όνειρα κι ο κόσμος γίνεται όμορφος ως πέρα απ’ τον ύπνο του, ως πίσω απ’ τα κλεισμένα μάτια του, ως μέσα στο πιο άγνωστο χαμόγελό του» Γ. Ρίτσος

Της Λαμπρινής Παπαδημητρίου

Ένας μικρόκοσμος μέσα στο αχανές του πλανήτη, σύνορα που ενώνουν αντί να χωρίζουν δύο χώρες, νερά γαλήνια που σχηματίζουν λιμνοθάλασσες, αμμονησίδες και υγρολίβαδα, καταφύγιο για αμέτρητα είδη πτηνών, πολλά εκ των οποίων σπάνια. Νερά που το χειμώνα μεταμορφώνονται σε ορμητικούς αδιάβατους χείμαρρους και παρασύρουν τα πάντα στο διάβα τους, μέχρι να ανταμώσουν το θρακικό πέλαγος. Ένας επίγειος παράδεισος εκεί όπου χτυπά η καρδιά της θρακικής γης. Πύλη εισόδου προς τη γη της επαγγελίας για χιλιάδες ανθρώπους που σε μια στιγμή έχασαν την πατρίδα τους, τον κόσμο έτσι όπως τον ήξεραν και ταυτόχρονα το τέλος του ταξιδιού για εκείνους που δε στάθηκαν τυχεροί και νικήθηκαν από τα παγωμένα νερά και τους κρυμμένους βάλτους που κλέβουν ζωές και όνειρα.

Ένα ανάγλυφο που συνεχώς μεταβάλλεται από παρεμβάσεις ανθρώπων σε μία απέλπιδα προσπάθεια να τον ελέγξουν, να τον οριοθετήσουν. Η φύση όμως δεν οριοθετείται, δεν τιθασεύεται.

Οι ντόπιοι ψαράδες που γλιστράνε με τις πλάβες τους ανάμεσα στους καλαμιώνες και τα νούφαρα το γνωρίζουν καλά. Αφουγκράζονται τις διαθέσεις του και έμαθαν να πηγαίνουν με «τα νερά του».

Σε μια εποχή καταιγιστικών και αέναων αλλαγών, σε πείσμα των καιρών, το Δέλτα του ποταμού Έβρου διεκδικεί το αμετάβλητο της ταυτότητάς του. Σ’ ένα φαινομενικά ήρεμο τοπίο ο επισκέπτης ανακαλύπτει μία μοναδική και ιδιάζουσα δυναμική που αγνοεί σύνορα και οριογραμμές. Οι πολύχρωμες, εναλλασσόμενες σε κάθε βήμα εικόνες, των ερωδιών των κορμοράνων και των κύκνων που πετούν ξέγνοιαστα όπως και τα δάση από τις υπερήφανες λεύκες και τις φτελιές, σου «αρπάζουν» την ψυχή και την ταξιδεύουν τόσο μακριά όσο να συναντήσεις ξανά τον εαυτό σου, εκείνον που χάνεις σιγά-σιγά στην αστική καθημερινότητά σου. Το Δέλτα του ποταμού Έβρου δεν είναι απλά ένας προορισμός, είναι εμπειρία ζωής, ένα ταξίδι στο χρόνο και μια υπενθύμιση των σημαντικών και αναντικατάστατων.

Περιηγήσεις στον μαγικό κόσμο του Δέλτα και υδάτινες διαδρομές με τις παραδοσιακές πλάβες, οργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης στην Τραϊανούπολη του Δήμου Αλεξανδρούπολης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παρέχεται και ο απαραίτητος εξοπλισμός παρατήρησης (τηλεσκόπια, κιάλια). Τηλέφωνο κράτησης θέσεων και πληροφοριών 25510-61000.

dasarxeio.com