Δημοσχάκης: Σε τροχιά κινδύνου τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων

1132

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην Ερώτηση που κατέθεσαν ο Βουλευτής Έβρου και Αναπλ. Τομεάρχης Άμυνας της Ν Δ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Αντιπρόεδρος της Ν Δ και Τομεάρχης Άμυνας, Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με τις απώλειες εσόδων στα Μετοχικά Ταμεία και στους Ειδικούς Λογαριασμούς Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας εξαιτίας του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/2016).

Στην Ερώτησή τους οι δύο Βουλευτές  επεσήμαναν ότι η κράτηση που επιβάλλεται στις δαπάνες των Γενικών Επιτελείων Στρατού – Ναυτικού, Αεροπορίας και Ελληνικής Αστυνομίας (το 68% των στελεχών αυτής) υπέρ των Μετοχικών Ταμείων και Ειδικών Λογαριασμών τους σε βάρος των προμηθευτών υλικών και υπηρεσιών και όχι απευθείας στον προϋπολογισμό τους, αποτελεί για αυτά κοινωνικό πόρο και ένα σημαντικό τους έσοδο προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους έναντι των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με το άρθρο όμως 47 του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) έμμεσα καταργείται ο συγκεκριμένος κοινωνικός  πόρος κι αυτό έχει αντίκτυπο στην εκτέλεση της αποστολής των Μετοχικών Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας, όπως είναι η χορήγηση Μερίσματος, Βοηθήματος Οικογενειακής και Επαγγελματικής Αυτοτέλειας, Εφάπαξ Παροχής κλπ.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε ότι έχει υποβάλλει πρόταση νομοθετικής ρύθμισης προς το Υπουργείο Εργασίας για τη νομοτεχνική βελτίωση του άρθρου 47 του ν. 4387/2016, χωρίς όμως να υπάρχει σχετική απάντηση μέχρι τώρα από το συγκεκριμένο Υπουργείο.

Επίσης, για την παραπάνω διάταξη το Υπουργείο παραδέχεται ότι έχει υποβάλλει δυο ερωτήματα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτος με σκοπό την ερμηνεία αυτής.  Πάντως το Υπουργείο δεν ξεκαθαρίζει σε τι συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί για να αποφευχθεί η οικονομική αιμορραγία στα Μετοχικά Ταμεία και τους Ειδικούς Λογαριασμούς Στρατού – Ναυτικού και Αεροπορίας.