Μεροκάματο τρόμου για τους εφοριακούς. Διαπιστώνουν τις φορολογικές παραβάσεις με κίνδυνο τη σωματική τους ακεραιότητα

975
Οι δωδεκάωρες βάρδιες, τα υπηρεσιακά ταξίδια με τα ΙΧ αυτοκίνητά τους-πολλές φορές πληρώνουν και τη βενζίνη, όπως λένε- αλλά κυρίως, ο κίνδυνος για τη σωματική τους ακεραιότητα, είναι οι συνθήκες εργασίας που φέρνουν τους οικονομικούς ελεγκτές στα όριά τους.

Οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων, ζουν έναν καθημερινό Γολγοθά που το καλοκαίρι, λόγω της τουριστικής κίνησης, εντείνεται και τους φτάνει στα όρια των προσωπικών τους αντοχών.

«Δεν είμαστε οι χρυσοπληρωμένοι ανώτατοι υπάλληλοι με το ακριβό αυτοκίνητο, το κοστούμι και τον χαρτοφύλακα. Είμαστε υπάλληλοι με χαμηλά αμειβόμενη υπερωριακή εργασία, που δουλεύουμε δώδεκα ώρες την ημέρα, ταξιδεύουμε πολύ και αντιμετωπίζουμε οργισμένους επιχειρηματίες», δηλώνει στο newpost ο Θεοφάνης Μπαρμπαρίτσας, που εργάζεται ως ελεγκτής στην ΥΔΔΕ Δυτικής Ελλάδας.

Σύμφωνα με τους υπαλλήλους των συγκεκριμένων υπηρεσιών, δύο είναι τα μεγαλύτερα προβλήματαπου αντιμετωπίζουν: η υποστελέχωση και το εύρος των περιοχών που πρέπει να καλύπτουν. Έτσι, λίγα άτομα αναγκάζονται να κάνουν μεγάλα ταξίδια χωρίς αποτέλεσμα, αφού, όπως λένε χαρακτηριστικά: «με μία επίσκεψη το καλοκαίρι σε ένα εστιατόριο δεν χτυπάς τη φοροδιαφυγή».

Το πιο σοβαρό, πρόβλημα, όμως, είναι οι επιθέσεις, λεκτικές και σωματικές, που συχνά δέχονται τα κλιμάκια. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους των ΥΕΔΔΕ, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί αισθητά αυτού του είδους οι αντιδράσεις των επιχειρηματιών, χωρίς, βέβαια, να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ανά πάσα ώρα και στιγμή να πέσουν θύματα προπηλακισμών, ακόμη και ξυλοδαρμού.

«Μου έχει τύχει να μου επιτεθεί ο επιχειρηματίας λεκτικά ή να με διώξει από το μαγαζί του με τη βοήθεια των μπράβων», λέει ο Θανάσης Μπαραμπαρίτσας, ο οποίος δηλώνει ότι είναι ιδιαίτερα προσεκτικός κατά την άσκηση των καθηκόντων του. Όπως λέει χαρακτηριστικά, τις περισσότερες φορές που επισκέπτεται κάποιο κατάστημα εστίασης για έλεγχο, εμφανίζονται ξαφνικά διάφοροι…. «φουσκωτοί» οι οποίο τον κοιτούν επίμονα και απειλητικά όσο εκείνος ψάχνει τα βιβλία.

Δεν λείπουν, όμως και τα παραδείγματα ακραίων αντιδράσεων από ελεγχόμενους επιχειρηματίες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη εστιατορίου σε πόλη της Βορείου Ελλάδος, ο οποίος, τον περασμένο χειμώνα, «πιάστηκε» να μην έχει κόψει ούτε μία απόδειξη στο γεμάτο μαγαζί του. Όταν οι ελεγκτές του καταλόγισαν το πρόστιμο, τους ζητούσε με φωνές και προπηλακισμούς να φύγουν από το κατάστημα, ενώ ταυτόχρονα…. παρότρυνε τους εμβρόντητους πελάτες του να σηκωθούν από τα τραπέζια και… να τους δείρουν.

Στην δυτική Ελλάδα, πριν από μερικούς μήνες, ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος κράτησε δυο γυναίκες ελεγκτές… όμηρους για πολλές ώρες, μέχρι να επέμβει η αστυνομία και να τις απελευθερώσει. Νωρίτερα είχαν διαπιστώσει ότι ο έμπορος δεν έδινε στις πελάτισσές του αποδείξεις για τα ενδύματα που αγόραζαν.

«Πταίσματα», ίσως, μπροστά στον ξεσηκωμό ενός ολόκληρου νησιού, πριν από μερικά χρόνια. Οι κάτοικοι της περιοχής μετέτρεψαν τις διαμαρτυρίες για τη σύλληψη ιδιοκτήτη καφετέριας σε… διαδήλωση έξω από το αστυνομικό τμήμα. Εκεί είχαν οδηγηθεί οι ελεγκτές του τότε ΣΔΟΕ και ο επιχειρηματίας που εντοπίστηκε να μην κόβει αποδείξεις. Μάλιστα, οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν ολόκληρη τη νύχτα έξω από το αστυνομικό τμήμα του νησιού, του οποίου, μάλιστα, έκοψαν την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση με αίτημα την απελευθέρωση του κρατούμενου.

Πηγή