Θράκη: Λουκέτο σε επιχειρήσεις που δεν έκοβαν αποδείξεις από την ΑΑΔΕ.

895

Αναστολή λειτουργίας λόγω φορολογικών παραβάσεων”, αναγράφεται έξω από γνωστό μαγαζί εστίασης στο κέντρο της Κομοτηνής, οι υπεύθυνοι του οποίου φαίνεται πως …παρέλειψαν το “κόψιμο” πάνω από δέκα αποδείξεων.
Πιο συγκεκριμένα, κλιμάκιο ελεγκτών κατέφτασε χθες Παρασκευή 14 Ιουλίου στην Κομοτηνή από την Καβάλα, προκειμένου να ελέγξει πολλές επιχειρήσεις στο κέντρο της Κομοτηνής αλλά και σε διάφορα σημεία της Ροδόπης, κι εμείς αντικρίσαμε ένα λουκέτο που επιβλήθηκε σε μαγαζί που δεν πειθαρχούσε με το νόμο.
Το μαγαζί κλειδώθηκε στις 10:00 και, καθότι αυτή φαίνεται να είναι η πρώτη παράβαση του εν λόγω καταστήματος, θα παραμείνει κλειδωμένο για δυο 24ωρα, χάνοντας με αυτό τον τρόπο τον τζίρο δυο ημερών, ως ποινή συμμόρφωσης.  Οι πληροφορίες του “Χ” αναφέρουν ότι λουκέτα για μη έκδοση αποδείξεων επιβλήθηκαν σε άλλα δύο καταστήματα.
Γενικά, πάντως, η εγκύκλιος προβλέπει το κλείσιμο επιχειρήσεων μέχρι και για ένα μήνα, σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια κάθε είδους επιτόπιου φορολογικού ελέγχου με χρήση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η ίδια εγκύκλιος περιλαμβάνει και πολλά δεκαήμερα λουκέτα, κυρίως λόγω συνεχόμενων παραβάσεων ή “σπασίματος” του ήδη επιβληθέντος λουκέτου.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως ειδικό καθεστώς διέπει ιατρεία, δικηγορικά γραφεία και γηροκομεία, καθώς σε αυτές τις κατηγορίες φορολογούμενων δεν προβλέπεται αναστολή λειτουργίας, αντιθέτως επιβάλλεται μόνο χρηματικό πρόστιμο, από 1.000 ως και 5.000 ευρώ.
Όπως κι αν έχει, η Ροδόπη φαίνεται πως ακολούθησε την …πανελλαδική τάση, δηλαδή με τους ελεγκτές να εντοπίζουν παραβάσεις και να κλειδώνουν μαγαζιά. Υπενθυμίζουμε ότι στην Κομοτηνή βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης 11 Ιουλίου ο διοικητικής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ο καθ’ ύλη αρμόδιος για τα “μπαράζ” ελέγχων σε όλη την Ελλάδα.
Φυσικά, η περίπτωση της Κομοτηνής πέρασε στα “ψιλά” γράμματα σε σχέση με άλλες περιπτώσεις σε διαφορετικά μέρη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα την υπόθεση παραλιακής καντίνας στο Γαϊδουρονήσι -νότια της Κρήτης. Εκεί, όταν οι ελεγκτές  πήραν την πρώτη ταμειακή στα χέρια τους και έκαναν έλεγχο διαπίστωσαν ότι “έκοβε” μεν αποδείξεις, αλλά σε ένα ανύπαρκτο ΑΦΜ, ενός σουβλατζίδικου άλλης πόλης που είχε κλείσει τα τελευταία δύο χρόνια.

Τότε ο υπεύθυνος του καταστήματος κλείδωσε τις υπόλοιπες ταμειακές και χρειάστηκε η αστυνομία για να πάρουν τις υπόλοιπες ταμειακές που έκοβαν αποδείξεις – φαντάσματα. Μέχρι τώρα ο έλεγχος δείχνει ότι δεν κόπηκαν 16.546 αποδείξεις μέσα δύο μήνες!
Την ίδια ώρα οι εξορμήσεις των κλιμακίων της ΑΑΔΕ συνεχίζονται με την ίδια ένταση σε πολλές περιοχές της χώρας. «Λουκέτα» μπήκαν, ακόμα, σε δύο λούνα παρκ σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη..
xronos.gr