Σαμοθράκη: Άγρια ομορφιά

2904

1. Παρέα με τις νεράιδες

Δύσκολα θα βρείτε πιο παραμυθένιο σκηνικό στο νησί ή μάλλον σε όλη τη χώρα. Το μονοπάτι για το φαράγγι του Φονιά ξεκινάει ομαλά (5 χλμ. μετά τα Θερμά, προς Άνω Μεριά) και θα φτάσετε εύκολα μετά από μισή ώρα στην πρώτη «βάθρα» («πισίνα» που σχηματίζεται κάτω από καταρράκτη). Σε όλη τη διαδρομή πυκνά δέντρα καλύπτουν τον ουρανό και θα σας συνοδεύουν πολύχρωμες λιβελούλες (αλήθεια!). Κατάλληλο και για παιδιά.

2. Ντόπιο κατσικάκι

Συμφωνούν όλοι όσοι το έχουν δοκιμάσει: το κατσίκι της Σαμοθράκης είναι τόσο νόστιμο, που δεν πρέπει να φύγετε από το νησί χωρίς να το γευτείτε. Στο χωριό Προφήτης Ηλίας θα βρείτε μαζεμένες δυο-τρεις ταβέρνες που το σερβίρουν στη σούβλα. Ιδιαίτερα τραγανή πέτσα και ζουμερό κρέας στον «Παράδεισο» (τηλ. 25510-95267).

3. Στην «παιδική χαρά» του νησιού

Μπορεί να απαιτούν λίγη έξτρα κούραση, αλλά αξίζουν τον κόπο. Οι πηγές του Φονιά βρίσκονται ψηλά στο βουνό. Θα φτάσετε μέχρι ένα σημείο με τετρακίνητο όχημα και μετά θα περπατήσετε σε ένα σχετικά βατό μονοπάτι για περίπου 1 ώρα. Θα δείτε όμως τα νερά να βγαίνουν μέσα από μεγάλες πέτρες, οι οποίες έχουν γίνει τόσο λείες από τη ροή του νερού ώστε λειτουργούν και ως νεροτσουλήθρες.

4. Το καραβάκι και το δελφίνι

Από το λιμανάκι στα Θέρμα ξεκινάει το καραβάκι που κάνει τον γύρο του νησιού και σταματάει σε δύο παραλίες, στις οποίες η πρόσβαση από την ξηρά είναι αδύνατη ή πολύ δύσκολη. Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή ζουν δελφίνια και σχεδόν σίγουρα από την κουπαστή θα δείτε ένα να κολυμπάει δίπλα σας! Στη δεύτερη παραλία, τον Βάτο, θα δείτε πολλούς να έχουν επιλέξει να μείνουν για λίγες μέρες μακριά από τον πολιτισμό κάνοντας ελεύθερο κάμπινγκ.

5. Με ντόπιες πρώτες ύλες

Γυρνώντας προς τα Θέρμα και τη Χώρα από τη βοτσαλωτή παραλία των Κήπων, θα δείτε πινακίδες για την ταβέρνα «Καρυδιές» (Άνω Μεριά, τηλ. 25510-98266). Βρίσκεται μέσα στα δέντρα και πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν είναι δικής τους παραγωγής. Δοκιμάστε κατσικάκι σε διάφορες εκδοχές, κεφτεδάκια, τσιγαριστή φασολάδα, κ.ά.

6. Παλάτια στην άμμο

Μεγάλη, με ρηχά νερά, αλλά πεντακάθαρη. Η παραλία Παχιά Άμμος, στα νότια του νησιού, θα σας φανεί παράδεισος, ειδικά αν την επισκεφτείτε μετά τις βοτσαλωτές ακτές της βόρειας πλευράς. Διαθέτει ταβέρνα και beach bar, τα οποία όμως καταλαμβάνουν μόνο το μισό κομμάτι, αφήνοντας ελεύθερο το υπόλοιπο.

7. Βραδινές περιπλανήσεις

Το χωριό Θέρμα είναι το meeting point για το βράδυ. Και το μεσημέρι και το απόγευμα, όμως, θα βρείτε κόσμο στο καφενείο στην πλατεία. Συχνά στήνονται και αυτοσχέδια γλέντια με μουσικούς που παίζουν παραδοσιακά και ρεμπέτικα. Αν δείτε κόσμο να ανηφορίζει στον λόφο απέναντι από το καφενείο, ακολουθήστε τον. Πηγαίνουν σε ένα σημείο όπου έχει φτιαχτεί μια μικρή υπαίθρια πισίνα με ιαματικά νερά που αναβλύζουν από τη γη. Μη σας παραξενέψει η μυρωδιά, είναι από το θειάφι που περιέχει το νερό. Το Δημοτικό Θεραπευτήριο με τα στεγασμένα λουτρά βρίσκεται επίσης επί της κεντρικής πλατείας. (Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τον δήμο στο τηλ. 25513-50800. Η απευθείας τηλεφωνική γραμμή των λουτρών λειτουργεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).

8. Θέα από ψηλά

Η Χώρα είναι χτισμένη ψηλά, απολαμβάνοντας τη θέα των γύρω περιοχών. Απαιτείται αντοχή για να περπατήσετε τα ανηφορικά στενάκια και να κάνετε βόλτες. Σταματήστε για γλυκά στον Λευκό Πύργο (τηλ. 25510-41601), τα ετοιμάζουν καθημερινά και είναι ολόφρεσκα.

Πηγή