Στα 23 λεπτά το σκληρό σιτάρι με 20 το τελευταίο καλαμπόκι

1002

Τράτο για πιο βελτιωµένο εύρος τιµών στους παραγωγούς διαφαίνεται για το καλαµπόκι το 2017/2018 σε σύγκριση µε πέρσι και το επίπεδο των 16-17 λεπτών το κιλό, που έφυγε το µεγαλύτερο µέρος της περσινής παραγωγής. Και αυτό γιατί αφενός οι εκτάσεις στη χώρα µας είναι σηµαντικά λιγότερες και αφετέρου έχουν µειωθεί και τα διεθνή αποθέµατα. Την ίδια ώρα, στο εύρος από 22 έως και 23 λεπτά το κιλό κινούνται οι τιµές για το πολύ καλό σκληρό σιτάρι που συγκοµίστηκε στην περιοχή της Κοζάνης, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της Agrenda ότι το άριστο προϊόν φέτος θα πληρωθεί σε ικανοποιητικά για τους παραγωγούς επίπεδα.

Σημαντική ζημιά από Diabrotica σε Σέρρες, Καβάλα. Λιγότερες σε Δράμα, Κιλκίς.

Παράλληλα, µεγάλο πλήγµα έχει υποστεί  φέτος η καλλιέργεια καλαµποκιού στο Νοµό Σερρών, λόγω του εντόµου Diabrotica, οπότε η νέα σοδειά ενδέχεται να είναι µειωµένη  περίπου 40-50%. Υπάρχουν χωράφια µε εµφανή προβλήµατα αλλά ο φόβος έχει γενικευτεί µε αποτέλεσµα να είναι πολλοί οι παραγωγοί που δεν θέλουν να βάλουν του χρόνου καλαµπόκι. «Από το 2011 που εµφανίστηκε το περιορίσαµε µε αµειψισπορά, όµως τα τελευταία 2 χρόνια “επέστρεψε” και πάλι έντονα», αναφέρει στην Agrenda, ο Παύλος Αραµπατζής, πρόεδρος της Α.Σ. Βισαλτίας. Εκτός από τις Σέρρες και την Καβάλα, προσβολές καταγράφονται σε µικρότερο βαθµό σε ∆ράµα, Βόρειο Κιλκίς και ∆υτ. Μακεδονία.

agronews.gr