Έργο του ζωφράφου-γλύπτη Δημήτρη Φόρτσα θα κοσμεί το πάρκο στην κοινότητα Ελληνοχωρίου.

1516

Ένα πανέμορφο έργο θα θαυμάζουν από δω και πέρα οι κάτοικοι του Ελληνοχωρίου, αλλά και όσοι θα θελήσουν να επισκεφθούν το χωριό ώστε να δουν από κοντά αυτό το μοναδικό δημιούργημα. Το έργο είναι δημιουργία του συντοπίτη μας και εξαιρετικού καλλιτέχνη Δημήτρη Φόρτσα και τοποθετήθηκε στο πάρκο της κοινότητας του χωριού.

Ποιος είναι όμως ο Δημήτρης Φόρτσας;; 

Ο Δημήτρης Φόρτσας γεννήθηκε το 1957 στο Ελληνοχώρι – Διδυμοτείχου. Από το 1979-1983 έκανε σπουδές ζωγραφικής με δασκάλους τον Θόδωρο Πάντο και Σπύρο Κουκουλομάτη.
Υπήρξε μέλος της ομάδας ΣΥΝ από το 1980-1987 και συμμετείχε στις εκθεσιακές και εκδοτικές δραστηριότητες της ομάδας.
Κατά την περίοδο 1983-1986 ανέλαβε εργασίες αποκατάστασης διάκοσμου διατηρητέων νεοκλασσικών κτιρίων (Ιλίου Μέλαθρον, Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Μέγαρο Σταθάτου, Αρχαιολογική Εταιρεία κλπ).
Το 1987 συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Πέτρο Πικιώνη και ανέλαβε τη μελέτη κοσμηματογράφησης του θεάτρου Απόλλων Ερμούπολης και το 1997 πραγματοποίησε τις εργασίες κοσμηματογράφησης του θεάτρου.
Το 1987 κέρδισε το πρώτο βραβείο μακέτας για τοιχογραφία από το Δήμο Αθηναίων.
Το 1990 έκανε τα σκηνικά για την θεατρική παράσταση «Λειτουργία κάτω από την Ακρόπολη» του Νικ. Βρεττάκου σε σκηνοθεσία του Κ. Κινή.
Από το 1990, παράλληλα με τη ζωγραφική, αρχίζει να ασχολείται με τη γλυπτική και το χρηστικό αντικείμενο. Σε συνεργασία με αρχιτέκτονες και διακοσμητές έχει κάνει πολλά αντικείμενα και γλυπτά σε επαγγελματικούς και ιδιωτικούς χώρους.
Το 2001 συμμετείχε στο συμπόσιο γλυπτικής στην πόλη Prilep- FYROM
Το 2003 κέρδισε το πρώτο βραβείο για το γλυπτικό διάκοσμο του σταθμού Αττικής (ΗΣΑΠ).
Το 2004, στα πλαίσια της Ολυμπιάδας, φιλοτέχνησε το γλυπτό «Κόσμος» που βρίσκεται στο πάρκο Ν. Ιωνίας Βόλου.
-Το 2010 πήρε το 1ο Βραβείο γλυπτικής για  το νέο Δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης
σε συνεργασία με τους Anamorphosis Architects ,το έργο δεν έχει πραγματοποιηθεί
λόγο οικονομικών προβλημάτων του Δήμου.