Ευ. Μυτιληνός: Πετύχαμε όλους τους στόχους μας για τη ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης

996
Για τους βασικούς στόχους της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης, για τα έργα που θα πραγματοποιηθούν, την οικονομική ελάφρυνση των δημοτών αλλά και της δράσεις εξοικονόμησης νερού μιλάει σε συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr o πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Μυτιληνός.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Ποιος είναι ο βασικός στόχος σας ως πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης;

Οι στόχοι της ΔΕΥΑ και της παράταξης ,πρωτίστως είναι η παροχή άφθονου νερού και άριστου ποιοτικά και όσο γίνεται πιο οικονομικό για το δημότη. Και στα τρία έχουμε πετύχει το απόλυτο:

1)ΠΟΣΟΤΙΚΑ  έχουμε πετύχει να μας κάνει ΔΩΡΕΑ η ΜΚΟ Global Water ,ποσό  της τάξεως των 900.000 χιλιάδων. Με τα χρήματα αυτά θα πετύχουμε την αύξηση της χωρητικότητας του φράγματος κατά 2 εκατομμύρια κυβικά νερού. Η αύξηση θα προκύψει με την ανύψωση του  φράγματος.

2) ΠOIOTHTA είχαμε μπει σε πρόγραμμα πριν από τρία χρόνια αξίας 700.000 ευρώ με το οποίο τοποθετήσαμε στο φράγμα αναδευτήρες ηλεκτρικούς και αισθητήρες οι οποίοι δίνουν κάθε λεπτό την ποιοτική κατάσταση και τη στάθμη του νερού που υπάρχει στη λίμνη. Τα δεδομένα μεταφέρονται σε ένα σύγχρονο χημείο που λειτουργεί στο διυλιστήριο και έτσι έχουμε τη δυνατότητα να δούμε τη ακριβώς συμβαίνει στην αποθήκη νερού.

3) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ. Ως προς το χαμηλότερο κόστος για το δημότη, ίσως είμαστε η μοναδική ΔΕΥΑ στην Ελλάδα που καθιερώσαμε πάγιο τίμημα 44€ /χρόνο για τα τέλη ύδρευσης σε όλα τα χωριά της περιφέρειας. Στον ιστό της πόλης μείωση των τελών ύδρευσης από 12 έως 25%. Αυτό έφερε μια ελάφρυνση αναλογικά σε όλους τους δημότες του Καλλικρατικού δήμου της τάξεως του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο.

Ποια είναι τα έργα της ΔΕΥΑ Αλεξανδρούπολης που βελτίωσαν τη ζωή των κατοίκων;

  • Τελειώσαμε το βιολογικό στην περιοχή των Φερών και ήδη λειτουργεί. Ένα έργου κόστισε 1.100.000 ευρώ περίπου από ίδιους πόρους και 4.000.000 ευρώ περίπου από χρηματοδότηση ΕΣΠΑ.
  • Συμμετείχαμε και προκριθήκαμε σε ένα πρόγραμμα Interreg το οποίο είναι πιλοτικό και μας δίνεται η ευκαιρία να βάλουμε σε σημεία της πόλης τα λεγόμενα «έξυπνα» ρολόγια τα οποία θα δίνουν αυτόματα την ένδειξη της κατανάλωσης στον κάθε ένα δημότη. Θα βγαίνει αυτόματα η χρέωση χωρίς να χρειαστεί να γίνει επί τόπου μέτρηση. Επίσης θα μας ειδοποιεί σε περίπτωση βλάβης ότι στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει διαρροή και ταυτόχρονα θα ειδοποιεί τους κατοίκους με μήνυμα στο κινητό τους ή με email ότι στη συγκεκριμένη περιοχή θα γίνει διακοπή της υδροδότησης για 2 ώρες ή όσο χρειαστεί.
  • Καταφέραμε μετά από αγώνα 6 ετών προσωπικό δικό μου, κάποιων εργαζομένων στην Δ.Ε.Υ.Α.Α και του δημάρχου να εντάξουμε την κατασκευή νέου βιολογικού σταθμού καθώς επίσης και αγωγού δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή της Μάκρης αξίας 6.150.000 ευρώ.
  • Έχουμε έτοιμες προτάσεις για τις οποίες περιμένουμε έγκριση. Δηλαδή προτείνουμε να ανοίξουν μέτρα για κατασκευή καινούριας δεξαμενής ύδατος στις Φέρες καθώς επίσης και αντικατάσταση δικτύου.
  • Ετοιμάζουμε πρόταση για κατασκευή νέου βιολογικού στην Αλεξανδρούπολη ή επέκταση του υπάρχοντος καθώς επίσης έχουμε υποβάλλει πρόταση και περιμένουμε έγκριση για έργο επεξεργασίας λυματολάσπης αξίας 2,5 εκ.ευρώ.
  • Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι νικήσαμε την καθημερινότητα εξυπηρετώντας άμεσα τους δημότες που μένουν σε τουριστικά χωριά και τους καλοκαιρινούς μήνες αντιμετώπιζαν προβλήματα στην υδροδότηση, κάνοντας νέες γεωτρήσεις και ενισχύοντας το υδάτινο πεδίο. ‘Ετσι είμαστε στην ευχάριστη θέση σήμερα να λέμε ότι καμία περιοχή του Καλλικρατικού δήμου Αλεξανδρούπολης δεν έχει πρόβλημα λειψυδρίας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
  • Καταφέραμε επίσης να ρυθμίσουμε όλες σχεδόν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και να αποφέρουμε ένα έσοδο της τάξεως των 335.000 ευρώ επιπλέον από τους τρέχοντες λογαριασμούς για το έτος 2016.
  • Κατασκευάσαμε δίκτυα ομβρίων σε κατοικήσιμες περιοχές και δώσαμε λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζανε τους κατοίκους των περιοχών αυτών για χρόνια.

Έχετε πραγματοποιήσει δράσεις για την εξοικονόμηση του νερού;

Επειδή πιστεύουμε ως παράταξη ότι το νερό αποτελεί  αγαθό εν ελλείψει και ότι θα υπάρχει πρόβλημα αν δεν πάρουμε μέτρα πέραν του μέτρου της αύξησης της χωρητικότητας του φράγματος, επικεντρωθήκαμε σε μια πολιτική παιδείας προς το δημότη ως προς το θέμα «κάνε οικονομία στο νερό για να έχεις». ‘Έτσι λοιπόν δώσαμε βαρύτητα σε προγράμματα από ίδιους πόρους συνεργαζόμενοι με την α’ βάθμια και β’ βάθμια εκπαίδευση. Μεταφέρουμε τα παιδιά στο φράγμα όπου βλέπουν πως συγκεντρώνεται το νερό και βλέπουν επίσης όλη τη διαδρομή μέχρι τη βρύση του σπιτιού τους.

Γίνεται επίσης ενημέρωση με θέμα πάλι την οικονομία στο νερό από εξειδικευμένα άτομα της ΔΕΥΑ ενώ κάνουμε και εκδηλώσεις όπου με διάφορα παραμύθια, ιστορίες και τραγούδια που σχετίζονται με το νερό μεταδίδουμε το πνεύμα της οικονομίας στα παιδιά.

Τα αποτελέσματα στα 5 χρόνια που είμαστε εδώ είναι εμφανή διότι έχει διαπιστωθεί μείωση της κατανάλωσης του νερού περίπου σε ποσοστό 15%.

Συμμετείχαμε με άλλες 8 πόλεις σε ένα πρόγραμμα «Μεσόγειος: Νερό στην πόλη» όπου μαζί με ανθρώπους της ΜΚΟ εξειδικευμένους σε θέματα νερού δημιουργήσαμε επί ένα χρόνο ομιλίες, εκδηλώσεις, επισκέψεις στα σχολεία και βραβεύσεις μαθητών για τις εργασίες που τους αναθέσαμε με θέμα το νερό.

Πιστεύω ότι ως δημοτική αρχή και εγώ ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ πετύχαμε όλους τους στόχους που θέσαμε από την αρχή της θητείας μας μέχρι σήμερα.

Πηγή