Τουρκία: Τέλος από τα σχολεία στη διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου

848
Ένα ακόμα πλήγμα στις κοσμικές αξίες της Τουρκικής Δημοκρατίας επιφέρει η απόφαση των Αρχών της χώρας να διακόψουν τη διδασκαλία της θεωρίας του Δαρβίνου για την εξέλιξη των ειδών στα γυμνάσια και τα λύκεια της χώρας.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης που αποφάσισε την απάλειψη της σχετικής θεωρίας από την εκπαιδευτική ύλη, είναι «αμφιλεγόμενη» και «δυσνόητη».

«Εάν οι μαθητές δεν έχουν το υπόβαθρο να κατανοήσουν τη λογική βάση και τις υποθέσεις, ή αν δεν διαθέτουν τη γνώση και το επιστημονικό πλαίσιο, δεν θα είναι σε θέση να καταλάβουν κάποια αμφιλεγόμενα θέματα» τόνισε μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εκπαίδευσης. Ως αποτέλεσμα, η θεωρία της εξέλιξης των ειδών, η οποία περιγράφεται στα βιβλία της Βιολογίας, θα είναι διαθέσιμη μόνο σε μαθητές ηλικίας 18 και 19 ετών, οι οποίοι συνεχίζουν για πανεπιστημιακές σπουδές.

Η απόφαση είχε προαναγγελθεί και από την κυβέρνηση, με τον αντιπρόεδρο Νουμάν Κουρτουλμούς να χαρακτηρίζει, προ μηνών, τη θεωρία του Δαρβίνου ως «ξεπερασμένη» και «μη απαραίτητη».