Δημοσχάκης: Σε απόγνωση ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στον Πεντάλοφο που το χτύπησε κεραυνός

848

Κοινοβουλευτική Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης προσκομίζοντας επιστολές της  Περιφερειακής Ενότητας  Έβρου αλλά και του Πατσατζή Στέργιου του Ιωάννη, κάτοικου Πενταλόφου Ν. Έβρου σχετικά με τις σοβαρές ζημιές που υπέστη το σπίτι του συγκεκριμένου πολίτη ύστερα από πτώση κεραυνού, καθώς και τη σχετική βεβαίωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ορεστιάδας, ότι προκλήθηκε πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς ο δεύτερος όροφος.

Στην επιστολή της η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου ζητάει την εξαίρεση της περίπτωσης του ανωτέρω πολίτη από την καθορισμένη από το Νομοθετικό Πλαίσιο διαδικασία που εφαρμόζεται για τις φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσει αυτός να αποζημιωθεί.

Σύμφωνα με την αριθμ. ΑΠ938/ΑΖ11/15-04-1998/ΥΠΕΧΩΔΕ/ΥΑΣ για να ληφθούν μέτρα αποκατάστασης ζημιών οι προκαλούμενες καταστροφές πρέπει να έχουν τον χαρακτήρα θεομηνίας και να πλήττουν ευρύτερες περιοχές κι όχι μεμονωμένες οικοδομές.

Το Υπουργείο λοιπόν οφείλει να κάνει μια εξαίρεση αφού πρόκειται για έναν συνταξιούχο του ΟΓΑ που διαμένει στην πιο ακριτική περιοχή της χώρας μας,  και με δεδομένο τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καταβολή της αποζημίωσης κρίνεται απαραίτητη για την επισκευή ή ανακατασκευή της κατεστραμμένης οικίας του.

Με αφορμή αυτήν την ευκαιρία θα πρέπει το Υπουργείο να εξετάσει την τροποποίηση του υπάρχοντος Νομοθετικού Πλαισίου για αποζημιώσεις λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές για μεμονωμένες περιπτώσεις πολιτών που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ώστε η Πολιτεία εμπράκτως να στηρίζει τον πολίτη σε τέτοιες δύσκολες στιγμές.