Αλεξανδρούπολη: Πολύ σοβαρή ημερίδα για τα φαινόμενα του ριζοσπαστισμού και του βίαιου εξτρεμισμού

936

 

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης είναι εταίρος του έργου «Local Institutions against extremism / Τοπικοί Οργανισμοί κατά του εξτρεμισμού – LIAISE II», το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας “ISF“) και υλοποιείται από τον 8ο  του 2016 έως τον  1ο του 2018 σε 8  διαφορετικές χώρες.

Το έργο «Τοπικοί Οργανισμοί κατά του εξτρεμισμού -LIAISE II» επιχειρεί να αποτρέψει την ριζοσπαστικοποίηση  που οδηγεί στην τρομοκρατία και στον βίαιο εξτρεμισμό, δικτυώνοντας τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς και τις αρχές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, ενδυναμώνοντας τη δυνατότητά τους να αποτρέψουν καθώς και να αντιμετωπίσουν την ριζοσπαστικοποίηση.

Αυτό θα συμβεί :

  • Κάνοντας χρήση της διεπιστημονικής γνώσης και τεχνογνωσίας που έχει συγκεντρώσει το LIAISE για την οικοδόμηση του “σθένους και της αντοχής” των κοινωνιών εναντίον της ριζοσπαστικοποίησης (προσεγγίσεις βασισμένες στο ψυχολογικό και κοινωνικό περιβάλλον, ανίχνευση της ριζοσπαστικοποίησης, αποδόμηση και αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών αφηγήσεων, τρόποι  απομάκρυνσης από εξτρεμιστικές ομάδες)
  • Κινητοποιώντας την κοινωνία των πολιτών και ενισχύοντας την δυνατότητα που έχουν οι διάφορες ενδιαφερόμενες ομάδες να συστρατευτούν σε μια τοπική σύμπραξη για την αποτροπή του εξτρεμισμού (δυνατότητες που διαθέτει η πόλη, οι οργανισμοί και οι υπηρεσίες της, μαζί με τα Σχολεία, την Αστυνομία, τη Δικαιοσύνη, τα εξειδικευμένα επιστημονικά ινστιτούτα, τους εκπροσώπους της κοινότητας, τις οικογένειες και τις εξειδικευμένες ΜΚΟ, για τον σχεδιασμό και την οργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης ενάντια στο φαινόμενο)

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ LIAISE II :

Ως εταίρος του έργου LIAISE II ο Δήμος Αλεξανδρούπολης:

Α)   Θα οργανώσει ένα τοπικό πρόγραμμα κατάρτισης  που θα προετοιμάσει την τοπική πιλοτική δραστηριότητα:

Αυτή η κατάρτιση αναφέρεται στην τοπική σύμπραξη αποτροπής, που θα μετέχουν  εκπρόσωποι του Δήμου και των διαφόρων τμημάτων του, καθώς και τα Σχολεία, η Αστυνομία, η Δικαιοσύνη, εξειδικευμένες ΜΚΟ και θα βασιστεί πάνω στα εγχειρίδια κατάρτισης που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του προηγούμενου έργου LIAISE αλλά και στην γενική διεθνή βιβλιογραφία.

Η κατάρτιση έχει ως θέμα , τον εντοπισμό της ριζοσπαστικοποίησης, την αποδόμηση και αντιμετώπιση των εξτρεμιστικών αφηγήσεων, τις ευκαιρίες για έξοδο από εξτρεμιστικές ομάδες, καθώς και ζητήματα διαχείρισης της επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων και κινδύνων.

Στην ελληνική περίπτωση θα βοηθήσει την καινοτόμο αυτή πρωτοβουλία  η συνεργασία του Δήμου Αλεξανδρούπολης με το ΚΕ.ΜΕ.Α. (Κέντρο Μελετών Ασφαλείας www.kemea.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Β) Θα υλοποιήσει  μία τοπική πιλοτική πρωτοβουλία για την αποτροπή:

Η τοπική πιλοτική πρωτοβουλία ενσωματωμένη στην τοπική στρατηγική κατά της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης θα βασιστεί στην κατάρτιση που έγινε και στην γνώση που αποκτήθηκε  για την κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο. Θα γίνει χρήση των εργαλείων προβολής που παρέχονται στην πλατφόρμα πόρων του έργου και τις δράσεις θα υποστηρίζουν τόσο το Efus όσο και οι εμπειρογνώμονες εταίροι.

Για τον λόγο αυτό συμμετέχουν στην πρώτη φάση και τα Μουσεία τα οποία μαζί με τα σχολεία μπορούν να σχεδιάσουν δράσεις και δρώμενα με το παραπάνω θεματικό αντικείμενο. Στην Αλεξανδρούπολη τα Μουσεία διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην εκπόνηση μουσειοπαιδαγωγικών προγραμμάτων βιωματική εκπαίδευσης για τους μαθητές και τους νέους.

Πρόγραμμα

ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017, 10:00 έως 14:30, Δημοτική Βιβλιοθήκη «ΚΑΠΝΟΜΑΓΑΖΟ», Αλεξανδρούπολη

Καλωσόρισμα του Δήμου Αλεξανδρούπολης- τοποθετήσεις μελών του Δ.Σ. 10:00 -10:15, Χρήστος Γερακόπουλος, Εκπαιδευτικός  – Εντεταλμένος Ειδικός Δημοτικός Σύμβουλος, & Νικόλαος Γκότσης, Αντιδήμαρχος Φερών

10.15 – 10.30 Εισήγηση εκτός «ατζέντας» : “Διαθρησκειακός  & Διαπολιτισμικός Διάλογος», Μητροπολίτης  Αλεξανδρουπόλεως & Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμος (*)

Α’ Κύκλος : 10:30 – 11:00  Τα φαινόμενα του ριζοσπαστισμού και του βίαιου εξτρεμισμού & οι προσεγγίσεις του στην Ευρώπη

    1. LIAΙSE II, αναφορά για το έργο και τους στόχους του, Δημήτρης Ρωσσάκης & Δρ. Σοφία Καρακώστα Project coordinator

 

  • Η Κοινωνιολογική και Ψυχολογική προσέγγιση που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό, Δρ. Απόστολος Σαμαράς, Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοπαθολόγος – Ψυχοθεραπευτής

Β’ Κύκλος : 11:00 – 11:30  Η διαχείριση της Πρόληψης μέσα από τον ρόλο των τοπικών κοινωνικών εταίρων και των διαμορφωτών κοινής γνώμης

 

  • Οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης κλειδί για την αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό”, Τριαντάφυλλος Καρατράντος, Διεθνολόγος, Στέλεχος ΚΕ.ΜΕ.Α., μέλος RAN LOCAL

Γ’ Κύκλος : 12:00 – 13:30   Η εκπαιδευτική προσέγγιση και ενδεικτικές δράσεις ενεργοποίησης των πολιτών

    1. Επιμορφώνοντας εκπαιδευτικούς στην πρόληψη του ακραίου εξτρεμισμού και στην προώθηση της δημοκρατίας, , Φωτεινή Σιάνου, Συντονίστρια Προγραμμάτων του Κέντρο Έρευνας & Δράσης για την Ειρήνη- Κ.Ε.Δ.Ε.

 

  • Προεργασία της επόμενης φάσης του έργου LIAISE II και η συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, Φωτεινή Σιάνου – Βαλεντίνα Σωκράτους, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Εθνολογικού Μουσείου Θράκης

(*) έχει προσκληθεί και εκδήλωσε ενδιαφέρον να συμμετάσχει

Στους συμμετέχοντες θα δοθεί  “Πιστοποιητικό Συμμετοχής”  υπογεγραμμένο από την εκτελεστική διευθύντρια του EFUS Mrs. Jonhston και τον Δήμαρχο κ. Λαμπάκη.