Αλεξανδρούπολη: «Ομόρφυνε» η Ψυχιατρική Κλινική με πίνακες ζωγραφικής που χάρισαν εθελοντές

1709

Άλλαξαν και τα κρεβάτια με δωρεά της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης

Μία σειρά από πίνακες που φιλοτέχνησαν οι συμμετέχουσες στον καλλιτεχνικό όμιλο του Δήμου Αλεξανδρούπολης κοσμούν πλέον τους τοίχους της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου της πόλης.

Η κλινική που εξυπηρετεί τις ανάγκες του Έβρου, αλλά και της Ροδόπης διαθέτει 22 κρεβάτια, τα οποία αντικαταστάθηκαν με καινούργια κατόπιν δωρεάς που έγινε προς αυτήν από την Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης.
Αμφότερες οι δωρεές προέκυψαν κατόπιν ενεργειών του διοικητή του νοσοκομείου Δημήτρη Αδαμίδη, ο οποίος ξεκίνησε τις επαφές με το δήμο και τη μητρόπολη, αμέσως μόλις είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.


Όπως είπε ο κος Αδαμίδης «η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις καλύτερες της Ευρώπης» και αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην αγαστή συνεργασία των δύο διευθυντών – του κου Γιώργου Καφαλή που διευθύνει την κλινική του ΕΣΥ και της κας Σαμακουρή που διευθύνει την Πανεπιστημιακή κλινική (σ.σ. οι κλινικές συλλειτουργούν, αλλά αντιμετωπίζονται σαν μία).


«Ο Έβρος αποτελεί πρότυπο παροχής ψυχιατρικών υπηρεσιών» είπε μεταξύ άλλων στα σχόλια της η κα Σαμακουρή, τονίζοντας ότι στόχος των γιατρών είναι το άνοιγμα στην κοινωνία και η παρακολούθηση των ασθενών στο χώρο τους και όχι εντός του νοσοκομείου. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η κλινική διαθέτει εννέα εξωνοσοκομειακές ψυχιατρικές δομές, μεταξύ των οποίων και η κινητή μονάδα που διατρέχει τον Έβρο από άκρου εις άκρον ενώ μία φορά το μήνα επισκέπτεται και τη Σαμοθράκη. Άλλωστε, η νοσηλεία των ασθενών εντός του νοσοκομείου γίνεται μόνο όταν η ασθένεια τους είναι σε φάση υποτροπής, ωστόσο επειδή εξυπηρετεί δύο νομούς σχεδόν πάντα παρουσιάζει πληρότητα άνω του 100%.


Η ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης είναι «περήφανη» και για τους δύο κήπους της, που έχουν δημιουργηθεί με τη φροντίδα του κου Καφαλή και εκτός από το αισθητικό κομμάτι, εξυπηρετούν και ιατρικούς σκοπούς με πρώτο και βασικότερο το γεγονός ότι ο όμορφος χώρος επιδρά θετικά στην ψυχολογία των ασθενών. Ενίοτε οι κήποι χρησιμοποιούνται και για εργασιοθεραπεία, όμως ο βασικός στόχος είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται οι ασθενείς να είναι τακτοποιημένο και όμορφο.
Γι’ αυτό άλλωστε έγινε και η δωρεά των πινάκων ζωγραφικής που αντλούν τη θεματολογία τους από διάφορες περιόδους και «ρεύματα», ενώ οι εθελόντριες που τους δώρισαν δήλωσαν ευτυχείς που με αυτόν τον τρόπο βοηθούν συνανθρώπους τους να νιώθουν καλύτερα.

Πηγή