Δήμοι -συμβασιούχοι: Ξεκίνησαν καταλήψεις -Σκουπίδια στους δρόμους τουλάχιστον έως την Πέμπτη

865
Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα ξεκίνησαν οι, τουλάχιστον τρίημερες καταλήψεις των αμαξοστασίων των δήμων σε όλη τη χώρα που εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ με αφορμή την αρνητική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τους συμβασιούχους.

Στόχος των συνδικαλιστών και των εργαζόμενων στους δήμους είναι να μην βγει κανένα απορριμματοφόρο στους δρόμους και να μην γίνει αποκομιδή των απορριμμάτων, τουλάχιστον έως και την Πέμπτη, οπότε έχει προγραμματιστεί 24ωρη απεργία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι πρώτες ενδείξεις είναι ότι η συμμετοχή σε όλη τη χώρα είναι πολύ μεγάλη, ενώ στην Αττική, η οποία, συνήθως, δίνει τον τόνο, πλην της μαζικής συμμετοχής αναμένεται, να κλείσει, τουλάχιστον εν μέρει, και ο ΧΥΤΑ Φυλής, με αποτέλεσμα να “μπλοκάρει” εντελώς η αποκομιδή απορριμμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από σήμερα οι δήμοι θα ξεκινήσουν να ζητούν από τους πολίτες να μην κατεβάζουν σκουπίδια στους κάδους, προκειμένου, μιας και, εκτός των άλλων, η θερμοκρασία ανεβαίνει, να μην δημιουργηθούν δυσάρεστες καταστάσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συνδικαλιστές και οι εργαζόμενοι στους δήμους εφόσον δεν λάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση για τους συμβασιούχους που οδηγούνται σε απολύση, αναμένεται να συνεχίζουν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση της κινητοποίησεις μετά την Πέμπτη.

Ένας από τους λόγους της μαζικής συμμετοχής τόσο των συμβασιούχων όσο και των άλλων εργαζόμενων στην καθαριότητα των δήμων φαίνεται ότι είναι ότι θα για πρώτη φορά η ΠΟΕ-ΟΤΑ εντάσσει στα αιτήματά της την μετατροπή όλων των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Το αίτημα, δε, για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου δεν περιορίζεται μόνο στους συμβασιούχους στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων όπως των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», Κ.Η.Φ.Η., Κ.Δ.Α.Π., Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α., κ.λπ., καθώς και των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα Ε.Σ.Π.Α. στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν αποδεδειγμένα πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και κυρίως εξυπηρετούν τις αυξημένες ανάγκες της κοινωνίας.

Yπενθυμίζεται ότι με προχθεσινές δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ και επικεφαλής του ΜΕΤΑ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος, με αφορμή την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ζητούσε από την “γαλαζοπράσινη” ηγεσία της Ομοσπονδίας «να σταματήσει εστω και τώρα που είναι αργά, να κοροϊδεύει και να παίζει με την αγωνία των συμβασιούχων» και να υιοθετήσει επιτέλους την πρόταση για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου.

Πηγή