Σκέτη στενοχώρια φέτος η χρονιά,για το σκληρό σιτάρι.

1055

Απογοητευτική η φετινή εικόνα των αποδόσεων στο σκληρό σιτάρι, τουλάχιστον με βάση την πρόοδο του αλωνισμού στον Θεσσαλικό κάμπο, δημιουργεί ανησυχίες για τις ευρύτερες επιπτώσεις στην εξέλιξη της καλλιέργειας, καθώς είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά που το προϊόν δεν δικαιώνει τις προσδοκίες των παραγωγών που το εμπιστεύτηκαν.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά διαψεύστηκαν οι προσδοκίες των παραγωγών στο σιτάρι με αποτέλεσμα να εξετάζουν ήδη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη χρονιά.
Η κατάσταση στην αγορά πάντως είναι τόσο πολύπλοκη που οι Ιταλοί αποφάσισαν προς έκπληξη όλων να μην ανακοινώσουν ακόμα τιμές για τη νέα σοδειά, ενώ η ίδια «σιωπή ασυρμάτου» καταγράφεται και από το χρηματιστήριο της Μπολόνια που μεταθέτει τις ανακοινώσεις για την ερχόμενη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα με τις χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις, το πρόβλημα εστιάζεται στα αδύναμα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φετινής συγκομιδής στη χώρα μας και κυρίως στο χαμηλό ειδικό βάρος που δυσκολεύει πολύ τις εξαγωγές. Σ’ αυτή τη βάση, η αγορά επιχειρεί να τιμολογήσει το διαθέσιμο προϊόν ανάλογα με την ποιότητα, ξεκινώντας τα λίγα καλά σιτάρια από τα 20-21 λεπτά το κιλό και οδηγώντας τις δεύτερες και τρίτες ποιότητες στα 18 και 16 λεπτά αντίστοιχα.

Μ’ αυτά τα δεδομένα η φετινή καλλιεργητική περίοδος θα είναι ζημιογόνα για τους περισσότερους παραγωγούς, οι οποίοι εξετάζουν ήδη τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις για την επόμενη χρονιά. Η ένταξη του ηλίανθου στο πρόγραμμα απονιτροποίησης (πριμ 32 ευρώ το στρέμμα) είναι πολύ πιθανό να αποσπάσει κάποιες εκτάσεις από το σκληρό, εφ’ όσον βέβαια οι σχετικές πληροφορίες επιβεβαιωθούν και τα αντίστοιχα προγράμματα τρέξουν.

Η αγορά πάντως θα προδιαγράφεται ανοδική

Αν εξετασθούν πάντως προσεκτικά οι συνθήκες που προδιαγράφονται στην αγορά του σκληρού, κρίνεται βέβαιο ότι τα λίγα καλής ποιότητας σιτάρια (76% ειδικό βάρος 65% υαλώδη) θα ζητηθούν πολύ το επόμενο διάστημα και φυσικά θα πληρωθούν ανάλογα. Η σύσταση λοιπόν προς τους παραγωγούς είναι να ξεχωρίσουν τις παραγωγές μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά, είτε αποθηκεύοντας είτε παραδίνοντας με σαφή πρόβλεψη που θα λαμβάνει υπόψη τις εξελίξεις στις αγορές. Μιλάμε βέβαια για πολύ μικρό ποσοστό της ήδη συρρικνωμένης φέτος εγχώριας παραγωγής σκληρού σίτου, η οποία μόλις και μετά βίας αρκεί για να καλύψει τις υπογεγραμμένες συμβάσεις παραγωγών και ομάδων παραγωγών, κυρίως με την μεταποιητική βιομηχανία ή και με κάποιους εμπορικούς οίκους όπως π.χ. η Δημητριακή.

Γνώστες της αγοράς επιμένουν ότι από πλευράς τιμών τα ποιοτικά σκληρά σιτάρια, χαράσσουν ήδη το δικό τους «δρομολόγιο»,  διευρύνοντας τη διαφορά τους με τα μέτρια και τα κτηνοτροφικά, καθώς προχωρά ο αλωνισμός της νέας σοδειάς. Ως εκ τούτου, αναμένονται σημαντικά βελτιωμένες τιμές για τα καλά σκληρά που θα λάβουν ώθηση από την ανησυχία που υπάρχει γύρω από τις ποιότητες, καθώς οι τοπικοί μύλοι θα χρειαστεί να καλύψουν εγκαίρως τις ανάγκες τους.

Με δεδομένο πάντως ότι οι «μεγάλοι παίκτες» αποφεύγουν να δώσουν με επίσημο τρόπο το στίγμα τους για τις τιμές φέτος, κακή εντύπωση έκανε στην αγορά και κυρίως στις τάξεις των παραγωγών του προϊόντος η ανακοίνωση της ΕΑΣ Βόλου από το περασμένο Σάββατο 10 Ιουνίου, με την οποία καθόριζε την τιμή συγκέντρωσης του σκληρού στα 19 λεπτά το κιλό. Μένει να διευκρινισθεί τώρα αν η τιμή αυτή είναι ενιαία για όλες τις ποιότητες, οπότε έχει κάποιο ενδιαφέρον, σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή αν αφορά μόνο στις πρώτες ποιότητες, η ανακοίνωση δίνει κακό σήμα στην αγορά.

Με ενδιαφέρον αναμένονται πάντως οι πρώτες κοπές σκληρού στην περιοχή του Δομοκού ή και νοτιότερα, όπου οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ήταν μάλλον καλύτερες απ’ αυτές της Θεσσαλίας. Κάπου εκεί, δηλαδή αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα ακουστούν τιμές παραγωγού από τους μεγάλους εμπορικούς οίκους. Όσον αφορά στις εξαγωγές οι πρώτες κουβέντες γίνονται στα 230-235 ευρώ ανά τόνο FOB για καλά σιτάρια.

Η πρώτη εικόνα στην ιταλική αγορά
Παρόμοιες είναι και οι πρώιμες τιμολογιακές προβλέψεις στην ιταλική αγορά, με την μόνη διαφορά πως μέχρι στιγμής στη γειτονική χώρα η σοδειά είναι εξαιρετικής ποιότητας. Επομένως η μεγάλη διαφορά τιμής αφορά τα φετινά ποιοτικά σιτάρια με τα περσινά μέτρια αποθέματα. Ως γνωστών η κατάσταση της Ιταλικής αγοράς και η αγοραστική διάθεση των εμπόρων δίνουν την κατεύθυνση αλλά και θέτουν τον πήχη για την ελληνική σοδειά.
Οι εξαιρετικές πρώτες ποιότητες έχουν κινητοποιήσει τους μεγάλους τοπικούς αγοραστές της Ιταλίας (διεθνή μακαρονοποιία) οι οποίοι πλήρωναν στις πρώτες μέρες του αλωνισμού από 30-40 ευρώ/τόνο πριμ πάνω από τις τιμές των μέτριων περσινών αποθεμάτων. Τα  στοκ της προηγούμενης σεζόν είναι μεν αρκετά σε ποσότητα (περίπου 1 εκατ. τόνοι) αλλά η ποιότητα τους είναι περίπου 50% υαλώδη και 11% πρωτεΐνες.

agronews.gr