Επανασχεδιάζεται ο κάθετος άξονας Αρδανίου – Μάνδρας

1192

Απάντηση έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στην Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, για τις ημιτελείς εργασίες που διαπιστώνονται στο κάθετο Άξονα Αρδανίου-Μάνδρας.

Ο Υπουργός είχε ερωτηθεί αν στα σχέδια του Υπουργείου είναι η σύνταξη νέας μελέτης για την ολοκλήρωση του έργου, αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την υπάρχουσα εργολαβία με το επιπλέον ποσό που απαιτείται ή αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια προκειμένου αυτή να αναλάβει την εκτέλεση του έργου.

Στην απάντησή του το Υπουργείο παραπέμπει σε έγγραφο της επιβλέπουσας εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., όπου αναφέρεται ότι δεν ήταν ποτέ στις συμβατικές της υποχρεώσεις η συνολική αναβάθμιση της οδικής αρτηρίας, αλλά η κατασκευή δέκα ανισόπεδων κόμβων και του εμπλεκόμενου με αυτούς οδικού δικτύου.

Η εταιρεία επικαλούμενη τις ελλιπείς απαλλοτριώσεις και λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες των κατοίκων, δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μερικό ανασχεδιασμό του έργου, με κατάργηση δυστυχώς 5 ανισόπεδων κόμβων και την αντικατάστασή τους με ισόπεδους κυκλικούς κόμβους. Η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται από την εταιρεία να πραγματοποιηθεί έως τις 30/06/2018, με την δέσμευση να παραδοθεί μια κλειστή οδός ταχείας κυκλοφορίας, σύννομη με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές λειτουργίας και ασφάλειας.

Ωστόσο αναπάντητο από το Υπουργείο παραμένει το ζήτημα ανακατασκευής και συντήρησης των εναπομεινάντων τμημάτων της Εθνικής Οδού, που είναι εκτός συμβατικού αντικειμένου της υπάρχουσας εργολαβίας. Παραμένουν ωστόσο στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, με την ίδια να μην μπορεί να ανταποκριθεί στο μεγάλο κόστος της καταρχήν συντήρησης αυτών των τμημάτων. Ο μερικός ανασχεδιασμός του έργου θα περιλαμβάνει αυτά τα οδικά τμήματα? Και με τι κόστος?