Τέλος στον πτωτικό κύκλο των τιμών για τα σιτηρά διαβλέπουν οι αναλυτές

937

Την εκτίμηση ότι η περίοδος διόγκωσης των αποθεμάτων αποτελεί τη βασική αιτία πίσω από την πτώση τιμών η οποία, για ορισμένα προϊόντα όπως το σιτάρι και το καλαμπόκι, αγγίζει το 40% σε σύγκριση με το 2012, διατυπώνουν ορισμένοι αναλυτές και παράγοντες της αγοράς.

Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της Skye Macpherson, υψηλόβαθμου στελέχους της Black Rock, η οποία κατά τη διάρκεια συνεδρίου για τα αγροτικά εμπορεύματα που διοργάνωσε το έγκριτο Αgrimoney, τόνισε ότι «ειδικά σε ό,τι αφορά τις τιμές των δημητριακών, εκτιμώ ότι ήδη διανύουμε ή βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κατώτερο σημείο του κύκλου». Η ίδια συμπλήρωσε με έμφαση ότι «σε πολλές χώρες του κόσμου, οι τιμές κινούνται στα επίπεδα του κόστους παραγωγής», δημιουργώντας προβλήματα βιωσιμότητας για τους αγρότες.

Στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, ο Jaime Nolan Miralles, επικεφαλής του τμήματος Διαχείρισης Ρίσκου για τον Κλάδο Εμπορευμάτων της FC Stone, διατύπωσε την πρόβλεψη ότι οι τιμές για το ευρωπαϊκό μαλακό σιτάρι έχουν «πολύ περιορισμένα περιθώρια πτώσης», παρά τις εκτιμήσεις που μιλούν για μια αύξηση των συγκομιζόμενων ποσοτήτων στη Ρωσία. Ο Νolan Miralles επικαλέστηκε τις πρόσφατες προβλέψεις του USDA, σύμφωνα με τις οποίες τα ευρωπαϊκά αποθέματα δεν πρόκειται να σημειώσουν αύξηση τη σεζόν 2017-18. Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, μάλιστα, αναφέρει ότι ενδεχόμενη αύξηση της φετινής ευρωπαϊκής παραγωγής στους 151 εκατ. τόνους (4,5 εκατ. τόνους πάνω σε σύγκριση με το 2015) θα αντισταθμιστεί από διάφορους άλλους παράγοντες, με πρώτο και κύριο την ανάκαμψη των εξαγωγών. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, η αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής να είναι πολύ μικρότερη λόγω των –εχθρικών για την καλλιέργεια– καιρικών συνθηκών που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα τη Γαλλία.

Στο μεταξύ, για υποχώρηση των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού στο τέλος της ερχόμενης σεζόν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τριετίας μιλάει το Διεθνές Συμβούλιο Σιτηρών (IGC). Το Συμβούλιο επικαλείται αύξηση της ζήτησης του προϊόντος για βιομηχανική χρήση, ιδίως στην Κίνα και τις ΗΠΑ.

Μιλώντας με αριθμούς, το IGC αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού, στους 479 εκατ. τόνους στο κλείσιμο της σεζόν 2017-18 (12 εκατ. τόνοι λιγότεροι από την προηγούμενη πρόβλεψή του). Νούμερο που, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μείωση 34 εκατ. τόνων σε σύγκριση με τα αποθέματα της περιόδου 2016-17 (25 εκατ. τόνοι ήταν η προηγούμενη εκτίμηση) και θα αντιστοιχεί στη χαμηλότερη επίδοση από το 2014-15.

Την ίδια ώρα, η κατανάλωση αναμένεται να κινηθεί στα υψηλά επίπεδα της προηγούμενης σεζόν καθώς, σύμφωνα με το Συμβούλιο, αναμένεται εξίσου ζωηρή ζήτηση από τους κλάδους της μεταποίησης, των ζωοτροφών αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων.

ypaithros.gr