Ορεστιάδα: Κινδυνεύει με κατάρρευση και ανυπολόγιστες καταστροφές ο σίφωνας Κομάρων

1403
Με επιστολή της προς τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αποκατάσταση της βλάβης, η κ. Μαρία Γκουγκουσκίδουεπικεφαλής της δημοτικής παράταξης, Τόπος να ζώ, επισημαίνει τη ζημιά που έχει υποστεί ο σίφωνας Κομάρων ώστε να προβούν άμεσα στην αποκατάσταση. Διαβάστε παρακάτω την επιστολή.

Ο τσιμεντένιος σίφωνας που βρίσκεται εντός της κοίτης του ποταμού Άρδα κάτω ακριβώς από τη γέφυρα των Κομάρων του Δήμου Ορεστιάδας εμφανίζει εδώ και χρόνια πολύ σημαντικές φθορές, οι οποίες έχουν οδηγήσει σε πολλές και υπερμεγέθεις διατρήσεις, που σε κάποια σημεία έχουν τη μορφή κρατήρων.

Ο σίφωνας αυτός ανήκει στην τοπική αρμοδιότητα του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Βόρειας Περιοχής Άρδα, έχει κατασκευασθεί τη δεκαετία του 1960 και τροφοδοτεί με αρδευτικό νερό όλη τη βόρεια περιοχή Άρδα, ήτοι 56.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης.

Ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Βόρειας Περιοχής Άρδα σας έχει ενημερώσει επανειλημμένα για τις πολύ μεγάλες φθορές που έχει υποστεί ο σίφωνας τα τελευταία χρόνια από τα συνεχή πλημμυρικά φαινόμενα και για τον κίνδυνο που υπάρχει ο σίφωνας αυτός να καταρρεύσει.

Μετά τα παραπάνω σας γνωστοποιούμε ότι ο σίφωνας της γέφυρας των Κομάρων έχει ξεπεράσει τα όριά του.

Το γεγονός αυτός συνεπάγεται καταρχήν χείριστη διαχείριση των υδατικών πόρων, αφού το 50% περίπου του διερχόμενου ύδατος διαρρέει ανεκμετάλλευτο.

Το γεγονός αυτό επίσης δημιουργεί κίνδυνο κατάρρευσης του σίφωνα, που θα οδηγήσει σε αδυναμία άρδευσης των 56.000 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης έκτασης και επομένως σε οικονομική καταστροφή όλων των γεωργών της περιοχής.

Κατά δεύτερον η κατάρρευση του σίφωνα θα επιφέρει ισχυρότατες πιέσεις των υδάτων του ποταμού Άρδα στην υπερκείμενη γέφυρα, η οποία, όπως ήδη θα πρέπει να γνωρίζετε, έχει εξασθενημένη αντοχή, εξαιτίας των φθορών που επίσης έχει υποστεί.

Σας καλούμε να προβείτε άμεσα σε αποκατάσταση των φθορών του σίφωνα Κομάρων του ποταμού Άρδα, ο οποίος ανήκει στην αρμοδιότητά σας, για να αποτρέψετε τις ως άνω καταστροφικές συνέπειες από την τωρινή δυσλειτουργία αλλά και την επερχόμενη κατάρρευσή του.