Τους περνούσαν από τον Έβρο και με πλαστές ελληνικές ταυτότητες πετούσαν για Γερμανία

963
Πρόσφυγες πλήρωναν μέχρι και 4.500 ευρώ ο καθένας, προκειμένου να ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Γερμανία για να βρουν το ευρωπαϊκό τους όνειρο. Οι περισσότεροι ήταν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, περίμεναν μήνες τη μετεγκατάστασή τους στην Ευρώπη και φαίνεται πως η απόγνωση, τους οδήγησε στα δίχτυα κυκλώματος διακινητών.

Η διεύθυνση αλλοδαπών Θεσσαλονίκης σε επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο της πόλης το απόγευμα της Τετάρτης συνέλαβε έναν 30χρονο Αλγερινό και μία 33χρονη Αλβανίδα. Και οι δύο θεωρούνται ηγετικά μέλη κυκλώματος, τα πλοκάμια του οποίου φαίνεται πως απλώνονται και στην Αθήνα.

Όλα ξεκίνησαν το πρωί της Τετάρτης, όταν αστυνομικοί είδαν την 33χρονη να συνοδεύει μία 19χρονη από τη Συρία. Στον έλεγχο που έγινε και στις δύο αντιλήφθηκαν πως θα τη συνόδευε μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αναχωρήσει με αεροπλάνο για τη Γερμανία. Οι αστυνομικοί βρήκαν μία ελληνική ταυτότητα που είχε κλαπεί και στην οποία είχε προσαρμοστεί η φωτογραφία της 19χρονης, όπως και μία κάρτα επιβίβασης με τα ίδια στοιχεία της ταυτότητας. Ακολούθησε έφοδος σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης όπου βρέθηκαν άλλη μία γυναίκα από τη Συρία 35 χρόνων και ένας 17χρονος Σύρος, οι οποίοι ετοιμάζονταν να ακολουθήσουν την ίδια διαδρομή προς το αεροδρόμιο.

Στις έρευνες στα δωμάτια του ξενοδοχείου οι αστυνομικοί βρέθηκαν μπροστά σε πλήθος πλαστών και γνήσιων εγγράφων και ειδικά 42 κλεμμένων ελληνικών δελτίων ταυτοτήτων. Οι περισσότερες ταυτότητες είχαν κλαπεί από την Αθήνα και φαίνεται πως οι κάτοχοί τους μπορεί και να μην το αντιλήφθηκαν, δηλώνοντας απλώς απώλεια. Ακόμη βρέθηκαν 27 φωτογραφίες τύπου ταυτότητας που αντιστοιχούν σε πρόσωπα προσφύγων και μεταναστών, αλλά και 13 αεροπορικές κάρτες επιβίβασης.

Το κόλπο

Τα θύματα του κυκλώματος που ήταν διακινούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι διωκτικές αρχές μπορεί να πλήρωναν από 2.500 ευρώ ο καθένας, μέχρι και 4.500 ευρώ. Αρκετοί εξ αυτών βρίσκονταν εδώ και καιρό στην Ελλάδα και απλώς περίμεναν τη σειρά τους να φύγουν νόμιμα στην Ευρώπη.

Ενδεικτικό είναι ότι μεταξύ των τριών Σύρων που συνέλαβε η αστυνομία επειδή είχαν παραλάβει πλαστά δελτία ταυτοτήτων, η μία γυναίκα είχε ήδη κινήσει τις διαδικασίες για μετεγκατάστασή της στην Ευρώπη μέσω της υπηρεσίας ασύλου. «Οι περισσότεροι δεν αντέχουν να περιμένουν και τότε πέφτουν θύματα των κυκλωμάτων που εισπράττουν πολλά χρήματα», επιβεβαίωσε στη «Μ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Αρκετοί πάντως είναι πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στην Ελλάδα μέσω των περασμάτων του Έβρου.

Οι διωκτικές αρχές πλέον αναζητούν πόσο διάστημα δραστηριοποιήθηκε το κύκλωμα, τα μέλη του οποίου χθες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, για διευκόλυνση παράνομης διαμονής στη χώρα. Η έρευνα γίνεται τόσο από τις ημερομηνίες κλοπής των ταυτοτήτων όσο και από στοιχεία που συγκεντρώνονται από τις καταθέσεις των προσφύγων.

Καταδίωξη από την Ξάνθη μέχρι τη Μενεμένη

Περιπετειώδης ήταν η καταδίωξη ενός μικρού κλειστού φορτηγού, από την Εγνατία Οδό στην Ξάνθη μέχρι και τη Μενεμένη. Στο φορτηγό, που οδηγούσε Έλληνας ο οποίος αναζητείται και επέβαινε ακόμη ένας 35χρονος Έλληνας που συνελήφθη, μεταφέρονταν 16 μετανάστες από το Πακιστάν.

Οι μετανάστες, που όπως είπαν θα πλήρωναν τους διακινητές με ποσό 2.400 ευρώ ο καθένας για το ταξίδι από τον Έβρο μέχρι τη Θεσσαλονίκη, είχαν περάσει από τον Έβρο και οι διακινητές τους παρέλαβαν νωρίς χθες τα ξημερώματα. Το βαν εντοπίστηκε από αστυνομικούς στην περιοχή της Ξάνθης, ο οδηγός αρνήθηκε να σταματήσει και ακολούθησε καταδίωξη. Μάλιστα το βαν πέρασε από τα διόδια της Ανάληψης Θεσσαλονίκης, σπάζοντας τις μπάρες του σταθμού. Τελικά στην περιοχή της Μενεμένης ακινητοποιήθηκε όμως ο οδηγός είχε καταφέρει να ξεφύγει.

Πηγή