Κραυγή αγωνίας στη Βουλή από παραγωγούς του βορείου Έβρου, για την πρόσφατη χαλαζόπτωση

949
Σε απόγνωση οι καλλιεργητές μετά την πρόσφατη χαλαζόπτωση, σε χωριά του βορείου Έβρου, σύμφωνα με όσα αναφέρονται με αναφορά, που κατέθεσαν στη Βουλή, οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Σάκης Βαρδαλής και ζητούν να αποζημιωθούν εγκαίρως και στο 100% οι παραγωγοί, λόγω της ζημιάς, που υπέστησαν.

Οι βουλευτές καταθέτουν την κραυγή αγωνίας των αγροτών των χωριών Νέου Χειμωνίου, Θουρίου, Σοφικού, Πυθίου, Θυρέα, Ποιμενικού, Ασπρονερίου, Ευγενικού, Γιατράδων, Παλιουρίου και Ελαφοχωρίου για την καταστροφή που υπέστησαν οι καλλιέργειες τους στις 9 Μαΐου 2017.

Πρόκειται, όπως λένε, για καταστροφές σε πάνω από 30.000 στρέμματα με καλλιέργειες σιτηρών, ηλίανθου, βαμβακιού, τεύτλων, αρακά, αμπέλου κ.ά. αλλά και σε δενδροκαλλιέργειες.

Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, εξηγούν, η καταστροφή είναι ολοκληρωτική σε σημείο οι αγρότες να καταφεύγουν στην επανασπορά με αποτέλεσμα το κόστος σποράς να διπλασιάζεται και οι καλλιέργειες να είναι όψιμες.

Επιπλέον, σημειώνουν, η καταστροφή αυτή είχε ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί και το τεύτλο, με ό, τι αυτό συνεπάγεται καθώς είναι δύσκολο να γίνει επανασπορά και να δημιουργούνται προβλήματα στο ζαχαρουργείο Ορεστιάδας Έβρου.

Πηγή