Από κόσκινο θα μας περάσει η εφορία που βγαίνει για «σαφάρι» κρυμμένων περιουσιακών στοιχείων

867
Επιχείρηση εντοπισμού φορολογουμένων που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στην Εφορία, οφειλετών με περιουσιακά στοιχεία σημαντικής αξίας, όπως χρηματικά ποσά, κοσμήματα και πολύτιμους λίθους ή πλάκες χρυσού που τα κρύβουν σε θυρίδες, αλλά και «εξαφανισμένων» εμπόρων και ανύπαρκτων ΑΦΜ ξεκινά ο ελεγκτικός μηχανισμός.

Την ίδια ώρα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων επιστρατεύει νέα «όπλα», όπως η ενεργοποίηση αυτοματοποιημένου συστήματος κατασχέσεων και είσπραξης οφειλών, ενώ σχεδιάζει μέχρι το τέλος του έτους επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και στο περιεχόμενο των θυρίδων, καθώς και σε χρηματοοικονομικά προϊόντα (μετοχές, αμοιβαία κεφαλαία, ρέπος κ.λπ.).

Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται να βγάλει στο σφυρί μέχρι το τέλος του μήνα και τον Ιούνιο 27 ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη και ακόμη 690 εκατ. ευρώ από μεγαλοοφειλέτες.

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμα η προσαρμογή των συστημάτων Taxis και Elenxis, ώστε να απεικονίζονται οφειλέτες υπό καθεστώς αφερεγγυότητας για περαιτέρω αυτοματοποίηση διαδικασιών είσπραξης.

Οσον αφορά τους φορολογικούς ελέγχους, προτεραιότητα δίνεται στις «φρέσκες» υποθέσεις που αφορούν χρήσεις από το 2012 και μετά, αφού το 60% των πλήρων και μερικών ελέγχων που διενεργούνται φέτος αφορούν νέες υποθέσεις. Εργαλείο για τους ελέγχους αποτελεί το ειδικό λογισμικό που «τρέχουν» οι ελεγκτές και συγκρίνει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών με τα δηλωθέντα εισοδήματα για κάθε φορολογικό έτος σε βάθος δεκαπενταετίας. Το λογισμικό αυτό υπολογίζει την προσαύξηση των τραπεζικών καταθέσεων και εντοπίζει τις διαφορές μεταξύ ύψους καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Παράλληλα, σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους οι ελεγκτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα και θα αντλούν πληροφορίες οι οποίες μπορούν να αποκαλύψουν το οικονομικό προφίλ για κάθε φορολογούμενο και επιχείρηση.

Μεταξύ των δράσεων ύψιστης προτεραιότητας περιλαμβάνονται:

1 Μέχρι το τέλος του έτους θα προσδιοριστεί διαδικασία εντοπισμού των υπόχρεων σε υποβολή Ε9 (στοιχεία ακινήτων) με χρήση κατάλληλων κριτηρίων. Στον εντοπισμό των φορολογουμένων που δεν έχουν εμφανίσει στην Εφορία ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους θα βοηθήσει η πρόσβαση που θα αποκτήσουν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου οι ελεγκτές στο πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου, όπου θα αντλούνται πληροφορίες για τις ιδιοκτησίες. Στη συνέχεια οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ακίνητα θα κληθούν από την Εφορία τους να συμμορφωθούν και να τα δηλώσουν πληρώνοντας τους προβλεπόμενους φόρους και πρόστιμα. Επίσης, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί η διασύνδεση με το πληροφοριακό σύστημα του Κτηματολογίου για την εγγραφή κατασχέσεων και βαρών, καθώς και για την άρση αυτών από τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης.

2 Επεκτείνεται μέχρι το τέλος του έτους το εύρος των ηλεκτρονικών κατασχέσεων. Σύμφωνα με το σχέδιο, εντός μηνός από την ψήφιση των νομοθετικών διατάξεων για την επέκταση των e-κατασχετηριών σε θυρίδες και χρηματοοικονομικά προϊόντα θα ξεκινήσουν οι κατασχέσεις.

3 Κατηγοριοποίηση των φορολογουμένων ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, την επιχειρηματική δραστηριότητα, τη γεωγραφική περιοχή και τον βαθμό κινδύνου ως προς την εκπλήρωση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Για κάθε κατηγορία θα προσδιορίζονται οι κίνδυνοι μη συμμόρφωσης και θα καθορίζεται συγκεκριμένο πλάνο δράσεων.

4 Το ηλεκτρονικό σύστημα Taxis θα διασυνδεθεί με τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΕΧΑΕ, της ΕΡΓΑΝΗ και του Εθνικού Κτηματολογίου, με στόχο στενό «μαρκάρισμα» και έλεγχο σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων, από εισοδήματα, καταθέσεις, μετοχές και ομόλογα έως ακίνητα.

5 Από έλεγχο θα περάσουν 4.300 «ύποπτες» υποθέσεις επιστροφών φόρων, ενώ θα ερευνηθούν 3.000 υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου

6 Τουλάχιστον 45 ΑΦΜ φυσικών προσώπων θα απενεργοποιηθούν, καθώς συνδέονται με εξαφανισμένους εμπόρους, θα ενταθούν οι διαδικασίες για τον ταχύτερο εντοπισμό των εξαφανισμένων εμπόρων, ώστε τα συνολικά διαφυγόντα κέρδη να μην ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ. Παράλληλα θα «τρέξει» έρευνα σε 240 ΑΦΜ, κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών, και σε 110 υποθέσεις οι οποίες αφορούν απάτη στον ΦΠΑ.

Πηγή