Σενάρια για «πράσινο χαράτσι» στα αυτοκίνητα diesel – Από 50 ευρώ το κόστος

984
Την επιβολή ενός νέου χαρατσιού, το οποίο θα επιβληθεί σε αυτοκίνητα που διαθέτουν πετρελαιοκινητήρες παλαιότερης τεχνολογίας, σχεδιάζει σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες η κυβέρνηση.

Όπως μεταδίδει το newsauto.gr, το νέο τέλος θα επιβληθεί σε αυτοκίνητα τεχνολογίας EURO5 και πίσω. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση για τα νέα ΙΧ που είναι αποκλειστικά EURO6.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα, πρόκειται για ένα πράσινο σήμα, στα πρότυπα κάποιων χωρών της EE.

Τα σενάρια

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το χαράτσι αρχικά, θα κληθούν να το πληρώσουν οι κάτοχοι πετρελαιοκίνητων οχημάτων παλαιότερης τεχνολογίας απο EURO 5 και κάτω ή όσοι έχουν diesel οχήματα από το 2010 και πίσω.

Το χαράτσι εκτιμάται ότι θα είναι στα 50 με 70 ευρώ για τα IX αυτοκίνητα EURO 5, ποσό που θα αυξάνεται προοδευτικά στα παλαιότερα κατά περίπου 30%.

Τα επαγγελματικά οχήματα δε, άνω των 1.5 τόνων, καθώς και τα φορτηγά κλπ, θα πληρώσουν αρκετά περισσότερο (εκτιμάται 100 ευρώ και πάνω), ενώ εξετάζεται να πληρώνουν αυξημένο τέλος και τα αυτοκίνητα που έχουν αποκτηθεί με Leasing.

Κι αυτό διότι θεωρείται ότι κάνουν τα περισσότερα χιλιόμετρα, οπότε συνολικά ρυπαίνουν περισσότερο από τα ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα.

Πηγή