Πλώρη για πράγματα μεγάλα βάζει το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών

891
Πλώρη για πράγματα μεγάλα βάζει το Ινστιτούτο Θρακικών Μελετών που ιδρύθηκε πριν από λίγους μήνες στην Αλεξανδρούπολη με στόχο την ανάδειξη και προαγωγή της ιστορίας της Θράκης και προέκυψε ως αποτέλεσμα μίας σύμπραξης του εκεί Δήμου, με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Στα εγκαίνια του Ινστιτούτου μάλιστα είχε παραστεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ στη διοικούσα επιτροπή του συμμετέχουν τόσο ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, όσο και ο πρύτανης του ΔΠΘ.
Τη Τρίτη 9 Μαΐου στην Αλεξανδρούπολη η διοικούσα επιτροπή είχε σύσκεψη με στόχο τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων του, με τον κο Θανάση Καραμπίνη να σημειώνει ότι ήδη για τον επόμενο μήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις δράσεις, ενώ καταρτίζεται ο συνολικός προγραμματισμός με ορίζοντα το διάστημα Σεπτέμβριος 2017 – Σεπτέμβριος 2018.
Μεταξύ των δράσεων που σχεδιάζονται περιλαμβάνονται συνέδρια εθνικού και διεθνούς επιπέδου με θεματικές από την (άγνωστη) μυθολογία της Θράκης μέχρι τη Συνθήκη της Λοζάνης, καθώς και διαλέξεις από καθηγητές του πανεπιστήμιου, αλλά και άλλων ιδρυμάτων, από ειδικότητες συναφείς με την ιστορία, την αρχαιολογία κλπ.
«Όσοι νομίζουν ότι το Ινστιτούτο ιδρύθηκε για να λειτουργήσει στα χαρτιά, φοβάμαι ότι θα απογοητευτούν» δήλωσε με νόημα ο κος Καραμπίνης, απαντώντας στους επικριτές του εγχειρήματος που θεωρούν ότι η ίδρυσή του ήταν μία «φούσκα» και επέμεινε ότι αυτός ο ισχυρισμός του θα αποδειχθεί και στην πράξη με την εξωστρέφεια του ινστιτούτου που θα γίνει ορατή το προσεχές διάστημα.
Προς επίρρωση των λεγομένων του ο πρύτανης, ανέφερε το γεγονός ότι ήδη η βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου καταγράφει μεγάλη επισκεψιμότητα από κατοίκους της Αλεξανδρούπολης και της ευρύτερης περιοχής, οι οποίοι είτε διαβάζουν επί τόπου, είδε δανείζονται τα πονήματα που φιλοξενεί. Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε και οποιονδήποτε διαθέτει βιβλία περιεχόμενου αντίστοιχου με το ύφος του Ινστιτούτου (ιστορικά, αρχαιολογικά, μυθολογικά, λαογραφικά –πάντα για τη Θράκη) και διατίθεται να τα χαρίσει, να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους του Ινστιτούτου προκειμένου τα βιβλία αυτά να αποκτήσουν θέση στα ράφια της βιβλιοθήκης του.

Πηγή