Δωρεάν ρεύμα από το… χωράφι –Τι προβλέπει νέα απόφαση

1061
Σε εφαρμογή μπαίνει το πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών από αυτοπαραγωγούς και την δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ένα πρόγραμμα που προβλέπει την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά για την κάλυψη ιδίων αναγκών και τη μείωση με αυτό τον τρόπο του κόστους παραγωγής των αγροτών.

Το πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση τους κόστους ενέργειας, καθώς οι αυτοπαραγωγοί θα μπορούν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες των μονάδων τους με το ρεύμα που θα παράγει το φωτοβολταϊκό τους και η πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια θα μεταφέρεται στον επόμενο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Οι Έλληνες αγρότες με τον τρόπο αυτό αποκτούν το δικαίωμα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στα χωράφια, στα θερμοκήπια και στις μονάδες προκειμένου να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών τους.

Δίνεται στους παραγωγούς η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών με ισχύ έως 20 κιλοβατώρες στην εκμετάλλευσή τους με την προϋπόθεση όμως να μην ξεπερνά το 50% της συνολικής κατανάλωσης της εκμετάλλευσης.

Σε κάθε ρολόι της ΔΕΗ μπορεί να εγκατασταθεί μόνο ένα φωτοβολταϊκό σύστημα αυτοκατανάλωσης.

Προϋπόθεση βέβαια για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι οι αυτοπαραγωγοί να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων του νόμου 3874/2010, είτε έχουν στην κυριότητά τους τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται φωτοβολταϊκός σταθμός είτε έχουν τη νόμιμη χρήση του με έγγραφη συναίνεση του ιδιοκτήτη του χώρου.

Στο πλαίσιο της δράση ενισχύονται ενδεικτικά δαπάνες που αφορούν στις εξής κατηγορίες:

Αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση καινούριου εξοπλισμού για την χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη των αναγκών της εκμετάλλευσης.

Γενικές δαπάνες (όπως αμοιβές για τη σύνταξη και υποβολή αίτησης στήριξης και αίτησης πληρωμής, αμοιβής μηχανικών, συμβούλων καθώς και αμοιβές για την έκδοση αναγκαίων αδειοδοτήσεων).

Πηγή