Έβρος: Σχέδιο ανάπτυξης της σηροτροφίας εκπονεί η κυβέρνηση για το νομό

792
Την εκπόνηση ενός δομημένου σχεδίου θεσμικών παρεμβάσεων με στόχο την ανάπτυξη του κλάδου της σηροτροφίας (εκτροφής μεταξοσκωλήκων για την παραγωγή μεταξιού) στην περιοχή του Έβρου, προωθεί η κυβέρνηση.

Η δημιουργία σχεδίου ανάπτυξης του κλάδου στον Έβρο, αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης / διαβούλευσης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνη, του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Σ. Ζαφείρη, της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Ν. Γκαρά, του δημάρχου Σουφλίου Ευ. Πουλιλιού, υπηρεσιακών παραγόντων, σηροτρόφων και μεταποιητών της περιοχής Σουφλίου κ.λπ.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε σχετική μελέτη που εκπονήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας για την ανάπτυξη του κλάδου στον Έβρο, η ανάγκη λειτουργίας αναπηνιστηρίου στην περιοχή Σουφλίου, η εκμετάλλευση δράσεων του ΠΑΑ για αναδάσωση της περιοχής με μορεώνες, η ευνοϊκή διεθνής συγκυρία για την ανάπτυξη της σηροτροφίας, το ενδιαφέρον της Ε.Ε. για ενίσχυση της σηροτροφίας και δημιουργία ανταγωνιστικού κλάδου στο διεθνές εμπόριο, η ανάγκη βελτίωσης των αποδόσεων με την επιλογή κατάλληλων ποικιλιών μορεώνων, η ύπαρξη ενδιαφέροντος από τους μεταποιητές Ετοίμων Ενδυμάτων και η ύπαρξη χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση του κλάδου, η δημιουργία εθνικών ποικιλιών μεταξόσπορου και η ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για ενίσχυση του κλάδου με νέους σηροτρόφους.

Πηγή