Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: Ψήφισμα διαμαρτυρίας για τη σύλληψη του συμπατριώτη μας και ακτιβιστή

1183
Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής εξέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας για την εκ νέου σύλληψη του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί στις 23/4/2017.

Το ψήφισμα, όπως παραδόθηκε και πρωτοκολλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, στη Βουλή των Ελλήνων και στην Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας, έχει ως εξής:

Το τουρκικό κράτος καθημερινά φυλακίζει και βασανίζει ανθρώπους για τα πολιτικά τους πιστεύω, την ίδια ώρα που η κυβερνητική προπαγάνδα βαυκαλίζεται με τη «γιορτή της Δημοκρατίας», όπως χαρακτηρίζεται το πρόσφατο δημοψήφισμα στη γείτονα.

Με μεγάλη θλίψη αλλά και αγανάκτηση, πληροφορηθήκαμε την εκ νέου σύλληψη του συμπατριώτη μας και ακτιβιστή στην Τουρκία, Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί. Ο Γιάννης-Βασίλης κατάγεται από το συνοικισμό Γιαϊλά, του χωριού Ασάρ, της Πάφρας. Ο πατέρας του ήταν ένα από τα παιδιά «της Γενοκτονίας», τα ελληνόπουλα εκείνα που, άλλοτε ως ορφανά υιοθετήθηκαν από μουσουλμάνους, άλλοτε οι ίδιοι οι γονείς τα έδωσαν σε μουσουλμανικές οικογένειες σε μια σπαρακτική προσπάθεια να τα σώσουν.

Ο Γιάννης-Βασίλης άλλαξε το όνομά του σε μεγάλη ηλικία, όταν πληροφορήθηκε τις ελληνικές του ρίζες, και έχει έκτοτε υποστεί πολλαπλές διώξεις.

Είναι ένας σημαντικός αγωνιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία. Στις 23/4/2017 οι τουρκικές Αρχές συνέλαβαν για πολλοστή φορά τον Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, με προσχηματικές δικαιολογίες, όπως ότι «προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο» και ότι «διέσπειρε προπαγάνδα τρομοκρατικής οργάνωσης» προς όφελος του PKK. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η σύλληψή του έγινε λίγες ώρες μετά την ανάρτηση αφίσας για την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook. Η αναίτια φυλάκισή του αποδεικνύει ότι το μαζικό έγκλημα της Γενοκτονίας που διέπραξε η Τουρκία σε βάρος Αρμενίων, Ελλήνων και Ασσυρίων δεν σταμάτησε το 1923, αλλά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα ως γενοκτονία της μνήμης, αφού η ελάχιστη μνεία σε αυτό μπορεί να οδηγήσει εύκολα κάποιον στη φυλακή.

Οι πρακτικές αυτές της καταστολής που τόσο αρέσκεται να χρησιμοποιεί η Τουρκία, αποσκοπούν στην κάμψη του φρονήματος και στον εκφοβισμό των ελεύθερα σκεπτόμενων Τούρκων. Ως Ποντιακή Νεολαία Αττικής τασσόμαστε στο πλευρό όσων «ενοχλούν», γιατί απλά δεν αναμασούν την προπαγάνδα του Βαθέως Κράτους, αλλά αναζητούν και αναδεικνύουν την Αλήθεια.

Για τους λόγους αυτούς, ως Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟΝΑ, ομόφωνα καταγγέλλουμε τη σύλληψη του ανθρωπιστή Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί και εκφράζουμε την συμπαράσταση μας προς τον φυλακισμένο.

Με την έκδηλη αγωνία που η κατάσταση αυτή δημιουργεί σε όλους μας, καλούμε κάθε άνθρωπο που κατανοεί τι σημαίνει να είσαι φυλακισμένος στη Τουρκία, να δημοσιοποιήσει την είδηση και τη διαμαρτυρία για την άδικη φυλάκιση του συμπατριώτη μας Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ασκώντας και με αυτόν τον τρόπο πίεση για την απελευθέρωσή του.

Τέλος, καλούμε όλους τους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας, και κυρίως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, τον Πρόεδρο της Βουλής, τα κόμματα και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου αλλά και τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας να κινητοποιηθούν άμεσα με όλα τα μέσα που διαθέτουν αξιώνοντας την απελευθέρωση του Γιάννη-Βασίλη Γιαϊλαλί, ως συμπαραστάτες στο πλευρό του θύματος, γιατί όπως είχε και πει και ο νομπελίστας Elie Wiesel, «όταν σε ένα έγκλημα μένεις ουδέτερος, τότε πάντα είσαι με τη μεριά του θύτη».

pontos-news.gr