Αλεξανδρούπολη: Eξαίρετοι εισηγητές παρουσίασαν όλες τις πτυχές για την ανάπτυξη της καλλιέργειας του ηλίανθου

975
Τόπο και τρόπο για περαιτέρω ανάπτυξη της καλλιέργειας του ηλίανθου στην Ελλάδα, αναζήτησε η ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε για το θέμα αυτό την περασμένη Παρασκευή (28 Απριλίου) στην Αλεξανδρούπολη, η εταιρεία αγροχημικών BASF Ελλάς, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως προέκυψε από τις βασικές εισηγήσεις, μεταξύ των θεμάτων που καλείται να διαχειρισθεί ο συγκεκριμένος κλάδος παραγωγής είναι:

  • Η παράταση εφαρμογής στη χώρα μας του προωθούμενου καθεστώτος για τα «βιοκαύσιμα δεύτερης γενιάς», εξέλιξη η οποία θα οδηγούσε σε δραστικό περιορισμό της «ενεργειακής» χρήσης του ηλίανθου
  • Η δυνατότητα ενίσχυσης της συγκεκριμένης καλλιέργειας από προγράμματα όπως είναι αυτό της απονιτροποίησης, των συνδεδεμένων ενισχύσεων ή ακόμα και των βιολογικών όταν πρόκειται για διατροφή
  • Η ανάδειξη των πλεονεκτημάτων αμειψισποράς που έχει ο ηλίανθος, ακόμα και σε εναλλαγή με το σκληρό σιτάρι και η μοναδικότητα της επιλογής του για μη αρδευόμενες εκτάσεις
  • Η αξιοποίηση των νέων προτάσεων στο επίπεδο των αγροτικών εφοδίων, για μεγαλύτερες αποδόσεις και σταθερό εισόδημα του παραγωγού, χωρίς μάλιστα μεγάλες καλλιεργητικές δαπάνες και επιχειρηματικό ρίσκο

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Astir Egnatia Alexadroupolis, εξαίρετοι εισηγητές από όλο το φάσμα του κλάδου (παραγωγοί, μεταποιητές, εισροές), με τη πολύτιμη βοήθεια του καθηγητή γεωπονίας του ΑΠΘ Κωσταντίνου Μάττα, έδωσαν σημαντικές πληροφορίες για τις δυνατότητες του ηλίανθου και ειδικότερα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εν λόγω αλυσίδα παραγωγής.

Στην ίδια εκδήλωση, ο επικεφαλής της Eurobank για τη Βόρεια Ελλάδα Χρήστος Θεοδωρίδης, έδωσε μια ενδιαφέρουσα πτυχή των χρηματοδοτικών προσεγγίσεων για τον αγροτικό τομέα που δρομολογεί τον τελευταίο καιρό η τράπεζα και οι οποίες μπορούν να φανούν πολύτιμες στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, στην εκδήλωση µε θέµα: «Η σηµασία της καλλιέργειας του ηλίανθου για το µέλλον της Ελληνικής γεωργίας» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017, στο ξενοδοχείο Astir Egnatia Alexandroupolis, Πάρκο Εγνατίας, Αλεξανδρούπολη παρουσιάστηκαν οι οµιλίες των Κωνσταντίνου Μάττα, καθηγητή Αγροτικής Πολιτικής στο τµήµα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Οδυσσέα Γαβρανίδη, αντιπροέδρου ΣΒΙΒΕ, διευθύνοντα στη Φυτοενέργεια ΑΕ στο πρώτο µέρος και Αναστάσιου Κλειτσινάρη Τechnical Μarket Μanager της BASF στο δεύτερο µέρος.

Ακολούθησε συζήτηση στο πάνελ, µε συντονιστή τον εκδότη της Agrenda, Γιάννη Πανάγο, και τους Βασίλη Γούναρη, διευθύνοντα σύµβουλο της BASF Ελλάς, Κων/νο Μάττα, Κυριάκο Πέττα, πρόεδρο ΣΒΙΒΕ, Κώστα Αναστόπουλο (τµήµα Φυτών Μεγάλης Καλλιέργειας), Αθ. Κουτουκίδη (ΕΑΣ Ορεστιάδας) και Χρ. Θεοδωρίδη (Eurobank). Μέγας Χορηγός είναι η BASF Ελλάς.

Χορηγός ήταν η Eurobank και χορηγοί επικοινωνίας η Agrenda και το Agronews.

agronews.gr