800.000 ευρώ για ανάδειξη και προστασία μνημείων του Διδυμοτείχου

903
Προϋπολογισμού 800.000 ευρώ είναι η πρόταση που υπέβαλε στο υπουργείο Πολιτισμού η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου για την ανάδειξη και προστασία των μνημείων της περιοχής Διδυμοτείχου.

Η πρόταση περιλαμβάνει τον οχυρωματικό περίβολο της βυζαντινής πόλης, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, και την κατασκευή στεγάστρου στην Πλωτινόπολη, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ. Αυτό ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, Αναστασίου Δημοσχάκη, για το θέμα των έργων αποκατάστασης του Μεγάλου Τεμένους του Διδυμοτείχου.

Η κα. Κονιόρδου αναφέρθηκε και στην ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού «Ουρούτς Πασά», γνωστού ως «λουτρό των ψιθύρων», που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας (2007-2013). Οι μελέτες του έργου, όπως και αυτές για τη συνέχιση των εργασιών στο Κάστρο του Πυθίου, έχουν εκπονηθεί και αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους.

Τέλος, η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στη συντήρηση και αποκατάσταση τριών μεταβυζαντινών ναών της ευρύτερης περιοχής του Διδυμοτείχου, και ειδικότερα στους ναούς Αγίου Αθανασίου Μεταξάδων, Αγίου Παντελεήμονα Παλιουρίου και Αγίου Αθανασίου Αλεποχωρίου.

Οι συγκεκριμένες μελέτες αναπροσαρμόζονται και στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθούν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ώστε να ενταχθούν στον επόμενο σχεδιασμό δράσης.

ert.gr