Έως 1,90 ευρώ το κιλό πιάνει τώρα το λευκό σπαράγγι.

918

Εµπορικά και παραγωγικά η φετινή χρονιά δεν πήγε όσο καλά περίµεναν οι παραγωγοί σπαραγγιού. Το πρώιµο γερµανικό σπαράγγι και τα παιχνίδια του καιρού φαίνεται πως χάλασαν τα σχέδια τους.

«Οι καιρικές συνθήκες δεν µας βοήθησαν. Τα κρύα του Μαρτίου και η ανοµβρία δεν ευνόησαν την παραγωγή. Επιπλέον, στα τέλη Μαρτίου βγήκε το πράσινο και το λευκό σπαράγγι των Γερµανών. Παράλληλα, βγήκαν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί οπότε µείναµε πολύ πίσω εµπορικά» αναφέρει στην Agrenda ο Βασίλης Γατής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Ν. Αιτωλοακαρνανίας «Αχελώος».

Η κακοκαιρία που χτύπησε τις τελευταίες ηµέρες τους βορειοευρωπαίους µπορεί να βοηθήσει το ελληνικό προϊόν σύµφωνα µε τον Αθανάσιο Μαλτεπιώτη, πρόεδρο του ΑΣΓΕ Τυχερού στον Έβρο. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη οπτική του Αναστάσιου Καρκάντζαλου, διευθυντή του συνεταιρισµού ΝΕΣΤΟΣ, σύµφωνα µε την οποία οι παραγωγοί πιεσµένοι όπως είναι δεν έχουν την πολυτέλεια να κρατήσουν το προϊόν τους.

Σύµφωνα  τώρα µε τις εκτιµήσεις των παραγωγών, το µούδιασµα της φετινής χρονιάς δεν θα είναι ικανό να αποθαρρύνει τους καλλιεργητές. «Οι παραγωγοί που έχουµε µείνει στην καλλιέργεια, δεν επηρεαζόµαστε από µία κακή χρονιά. Μπορεί να αποµακρυνθούν µόνο οι καλλιεργητές µε πολύ µικρές και παλιές καλλιέργειες. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια, ανάλογα µε τη συγκυρία, οι εκτάσεις αυξάνονταν από 10-30% ετησίως. Ίσως την επόµενη χρονιά ο ρυθµός αυτός να µειωθεί σε ένα ποσοστό».

Ανεβαίνει το βιολέ σπαράγγι
Αυξάνει η ζήτηση για το βιολέ σπαράγγι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύµφωνα όσα δήλωσε στο Freshplaza ο Luigi Catalano της Gala Fruit. Αν και η παραγωγή είναι ακόµη µικρή.  Η τιµή του στο ράφι είναι αρκετά υψηλή αυτή τη χρονιά φτάνοντας τα 4 µε 5,50 ευρώ το κιλό.

agronews.gr