Αλεξανδρούπολη: Προσγειώθηκε εντυπωσιακός Μαυρογύπας και προκάλεσε θαυμασμό

1017
Οι θαμώνες μιας καντίνας σε δρόμο της Αλεξανδρούπολης έκπληκτοι αντίκρισαν πριν από λίγες ημέρες σε απόσταση αναπνοής έναν Μαυρογύπα. Αρχικά άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο που τους έκανε να τρομάξουν και ακολούθησε η επιβλητική παρουσία του.

Οι άνθρωποι έσπευσαν να σταματήσουν την κίνηση των διερχόμενων αυτοκινήτων για να προστατέψουν τον γύπα, ο οποίος μόλις συνήλθε άνοιξε τα πελώρια φτερά του και πέταξε μέχρι το διπλανό χωράφι, όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα. Η χαμηλή πτήση του Μαυρόγυπα ήταν πραγματικά εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι το άνοιγμα των φτερών του μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 300 εκατοστά!

Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν ξαναδεί Μαυρόγυπα στη ζωή τους, αλλά είχαν περάσει λίγα χρόνια από την τελευταία επεισοδιακή φορά που ένας Μαυρόγυπας είχε επισκεφθεί τους κατοίκους της Αλεξανδρούπολης. Ωστόσο, αυτή τη φορά ήταν τελείως διαφορετικά, αφού τους δόθηκε ευκαιρία να τον παρατηρήσουν για αρκετά λεπτά από πολύ κοντινή απόσταση.

alexandroupoli-maurogupas

Όταν πια ο Μαυρόγυπας παρέμεινε στο παρακείμενο χωράφι, οι «αυτόπτες μάρτυρες» ειδοποίησαν την αστυνομία Αλεξανδρούπολης, η οποία στη συνέχεια ενημέρωσε την ομάδα του WWF για το περιστατικό, καλώντας τη στην περιοχή για να διαπιστωθεί εάν ήταν τραυματισμένος και χρειαζόταν άμεση περίθαλψη. Στην περιοχή κατέφθασαν και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου δάσους Δαδιάς και του Κέντρου Περίθαλψης Αίγινας.

Ευτυχώς, ο Μαυρόγυπας ήταν υγιέστατος, με τις φτερούγες του να λειτουργούν άριστα και το πέταγμά του να είναι ένα από τα πιο όμορφα και αρμονικά του είδους του. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος δεν ήταν άγνωστος στην ομάδα του WWF. Είχε δακτυλιωθεί το 2007 σε ηλικία 3 ετών, κάτι που σημαίνει ότι πρόκειται για έναν ενήλικο και έμπειρο γύπα 13 ετών που πιθανότατα, να βρέθηκε στην περιοχή αναζητώντας τροφή στα περίχωρα της πόλης και μετά να μην μπόρεσε να πετάξει ψηλά στον ουρανό, λόγω των ισχυρών βόριων ανέμων που υπήρχαν εκείνη την ημέρα και του επίπεδου ανάγλυφου της πόλης.

Η απρόσμενη επίσκεψη του Μαυρόγυπα στην Αλεξαδρούπολη χαροποίησε ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής που είχαν την ευκαιρία να τον θαυμάσουν από κοντά.

Πηγή: WWF Ελλάς