Ακρίτας της Ελλάδας ο «Διγενής» Βορείου Έβρου στην Ορεστιάδα με πολύ δυνατή παρουσία (φωτο)

1274
Μπορεί το ποντιακό στοιχείο να μην είναι έντονο στην περιοχή της Ορεστιάδας, όμως με τις δύο δράσεις του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής», κατάφερε να αναδειχθεί περισσότερο. Σε μια περιοχή που κατοικούν κυρίως παλιννοστούντες από τις χώρες τις πρώην ΕΣΣΔ και στρατιωτικοί, ο Σύλλογος με τα λιγοστά μέλη βάζει τη δική του σφραγίδα στα τεκταινόμενα της περιοχής.

digenis-orestiada

Η δρομολόγηση του μνημείου της Γενοκτονίας των Ποντίων αλλά και η έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην περιοχή, ήταν μόνο η αρχή. Αυτό δηλώνει το Διοικητικό Συμβούλιο, διά στόματος του προέδρου του, Κώστα Καλτσίδη.

Ο «Διγενής» βρίσκεται στη νεότερη και βορειότερη πόλη της Ελλάδας, τη Νέα Ορεστιάδα. Μια πόλη που ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από το προάστιο Καραγάτς της Αδριανούπολης.

digenis-orestiada-1

Από την ημέρα της ίδρυσής του –ιδρύθηκε το έτος 1990– ο Σύλλογος ανήκει στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, αναφέρει στο pontos-news.gr ο Κώστας Καλτσίδης. Πέρα από τη διατήρηση και διάδοση του ποντιακού πολιτισμού, ο «Διγενής» στο πέρασμα των χρόνων πρόσθεσε και άλλους στόχους. Άλλοι εύκολοι, άλλοι δύσκολοι, και κάποιοι τόσο μακρινοί που μοιάζουν άπιαστοι. Για παράδειγμα, κάποτε ο Σύλλογος να ανεγείρει το δικό του κτήριο, στο δικό του ιδιόκτητο οικόπεδο. Η μελέτη του κτηρίου –αντίγραφο του Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας– έχει εκπονηθεί, λείπουν όμως τα χρήματα για την κατασκευή του.

Αυτός ο στόχος, για στέγαση σε ιδιόκτητο κτήριο, ήταν προτεραιότητα για τα προηγούμενα ΔΣ, μας λέει ο σημερινός πρόεδρος του «Διγενή». Σήμερα ο Σύλλογος στεγάζεται σε έναν χώρο στα παλιά δικαστήρια της πόλης και πραγματοποιεί διάφορες δράσεις.

digenis-orestiada-2

Ορόσημο για το σύλλογο και την περιοχή, η έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στην πόλη.

Την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου η εικόνα της Παναγίας Σουμελά έφτασε για πρώτη φορά στην Ορεστιάδα (με τιμές αρχηγού κράτους) και παρέμεινε για δύο μέρες στο ναό των Αγίων Θεοδώρων, πολιούχων της πόλης. Χιλιάδες πιστοί την προσκύνησαν, και το Ιερό Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά» δώρισε στο ναό αντίγραφο της εικόνας. Επιπλέον στόχος για τη διοίκηση του Συλλόγου είναι να καθιερώσει –σε συνεννόηση με τη μητρόπολη– ημέρες πολιτιστικών εκδηλώσεων και να εορτάζεται μαζί και η εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Μια από τις εξίσου σημαντικές δράσεις του Συλλόγου από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εκλογής του ΔΣ, είναι να ανεγερθεί στην πόλη μνημείο Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Το μνημείο, που ήδη βρίσκεται σε καλό δρόμο από πλευράς γραφειοκρατίας, θα στηθεί κοντά στο κέντρο της πόλης (στο πάρκο της γεφυροπλάστιγγας), σε τοποθεσία που οι επισκέπτες της πόλης θα το βλέπουν.

digenis-orestiada-3

Με τα έσοδα του Συλλόγου –που προέρχονται, όπως μας ενημερώνει ο Κ. Καλτσίδης, από συνδρομές των μελών και των χορευτών, δωρεές φίλων του συλλόγου, τη χοροεσπερίδα, επιχορηγήσεις του Δήμου, καθώς και από τα ημερολόγια που εκδίδουν κάθε χρόνο– επιτελείται και κοινωνικό έργο. «Δεν είμαστε ένας σύλλογος ο οποίος μαζεύει χρήματα μόνο για πολιτιστικό σκοπό, για φορεσιές», αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου. «Προσπαθούμε να ανταποδίδουμε όπου μας ζητηθεί», συμπληρώνει. Μερικές από αυτές τις κοινωνικές δράσεις είναι η αγορά υλικού που ζητήθηκε από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ορεστιάδας, η συμμετοχή του Συλλόγου σε εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και των ΑμΕΑ, δαπανώντας χρηματικά ποσά. «Δεν είμαστε μόνο για να παίρνουμε, είμαστε και για να δίνουμε», μας λέει ο Κ. Καλτσίδης.

digenis-orestiada-4

Για να διαφημιστεί ο «Διγενής», φτιάχνουν ζακέτες και μπλουζάκια με το λογότυπο του Συλλόγου, τα οποία φορούν μέλη και φίλοι του.

Ο Σύλλογος έχει τρία χορευτικά τμήματα –παιδικό, αρχαρίων και παραστάσεων– που τα συντονίζει η χοροδιδασκάλισσα Άννα Τσαρσιταλίδου. «Φέτος καταφέραμε και κάναμε κι ένα τμήμα εκμάθησης ποντιακής λύρας», με δάσκαλο τον λυράρη Παναγιώτη Σιδηρόπουλο από την Αλεξανδρούπολη, μας λέει ο πρόεδρος του «Διγενή».

Ένας σύλλογος μικρός, αλλά δυνατός! Τα μέλη του ακρίτες, όπως κάποτε στον Πόντο.

pontos-news.gr