Αλεξανδρούπολη: Από το ΤΑΙΠΕΔ στο ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ το λιμάνι

1102
Με απόφαση του Κεντρικού Οικονομικού Κυβερνητικού Οργάνου το οποίο συνεδρίασε εχτές στην Αθήνα ,απεντάχθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για άμεση παραχώρηση η πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ την αξιοποίηση του αναλαμβάνει το νέο Ταμείο Αποκρατικοποίησεων, γνωστό και ως ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ.

Το λιμάνι είχε ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το 2011 με την αριθ .195/27-10-2011 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων Αποκρατικοποίησεων .

«Είναι μια πάρα πολύ θετική εξέλιξη και είναι μια εξέλιξη η οποία ήρθε μετά από πολύ μεγάλη επεξεργασία και πίεση από εμάς. Τα περιφερειακά λιμάνια είχαν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 2011 με αποκλειστικό σκοπό την ιδιωτικοποίηση τους στην πώληση, η μεταβίβαση μετοχών» σχολίασε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας η βουλευτής Έβρου ΣΥΡΙΖΑ κ. Αναστασία Γκαρά και πρόσθεσε «για το λιμάνι Αλεξανδρούπολης υπήρχαν τέτοιες προτάσεις και σενάρια τις οποίες δεν αποδεχτήκαμε ποτέ γιατί δουλεύαμε πάνω σε ένα διαφορετικό πλάνο, σχέδιο και λογική.»

Όπως είπε η κ. Γκαρά, το να περάσει το λιμάνι στο ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ ήταν κάτι το οποίο το διεκδικούσαμε,γιατί το ΥΠΕΡ-ΤΑΜΕΙΟ δημιουργήθηκε και συμφωνήθηκε με τους θεσμούς να δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο ,έτσι ώστε να κάνουμε λόγο για συνεργασίες,για παραχωρήσεις,αλλά πάντα κρατώντας το δημόσιο χαρακτήρα αυτών των υποδομών.

Η κ. Γκαρά ανέφερε πως για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπάρχει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον γιαυτό, όπως είπε- «επέμεναν πολλοί να παραμείνει στο ΤΑΙΠΕΔ ,ώστε να πουληθεί και να αξιοποιηθεί πολύ γρηγορότερα, πράγμα το οποίο δεν το δεχτήκαμε .»
Όπως εξήγησε ,αυτή η απόφαση του Κεντρικού Οικονομικού Κυβερνητικού Οργάνου ,μας λύνει τα «χέρια», διότι πλέον μπορούμε να υλοποιήσουμε το λιμάνι σε ένα πλαίσιο συνεργασιών, παραχωρήσεων ,υποπαραχωρήσεων,και συνεργασιών με ιδιώτες, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος, ο κύκλος για να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι.»

Πηγή: http://www.ert.gr/