4 νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία

995
Σε έξι μήνες υπολογίζεται ότι θα παραδοθούν οι τέσσερις νέοι σταθμοί διοδίων στην Εγνατία οδό, που θα αρχίσουν να κατασκευάζονται τις επόμενες ημέρες από την εταιρεία «Άκτωρ ΑΤΕ». Πρόκειται για τους σταθμούς στην Παμβώτιδα Ιωαννίνων, στους Ευζώνους Κιλκίς (στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκης – Ευζώνων), στη Μέστη Έβρου και στην Ιεροπηγή Καστοριάς (στον κάθετο άξονα Σιάτιστα – Ιεροπηγή).
Ο «Άκτωρ» αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου, που δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 6,9 εκατ. ευρώ, δίνοντας μέση έκπτωση 61,58%, δηλαδή ανέλαβε με 2,25 εκατ. ευρώ για την αξία των εργασιών με το εργολαβικό όφελος, για απρόβλεπτα, για μελέτες και για απολογιστικές εργασίες. Στο σχετικό διαγωνισμό συμμετείχε και η εταιρεία «Σιδηροδρομικά Έργα», η οποία προσέφερε έκπτωση από τον αρχικό προϋπολογισμό της τάξης του 42%. Η σύμβαση μεταξύ της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» και της «Άκτωρ» υπογράφηκε την Τρίτη. Εν τω μεταξύ αναβλήθηκε για την Τρίτη 25 Απριλίου η διενέργεια του διαγωνισμού για την κατασκευή του σταθμού διοδίων Αλιάκμονα, που επρόκειτο να γίνει προχθές. Επίσης αναβλήθηκε για τις 27 Απριλίου ο διαγωνισμός για τα διόδια Βενέτικου Γρεβενών, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα.
Υπενθυμίζεται ότι ΚΥΑ του 2014, που είναι σε εφαρμογή, προβλέπει τη λειτουργία δεκατριών σταθμών διοδίων στον κύριο άξονα της Εγνατίας οδού και πέντε στους τρεις κάθετους άξονες, εκ των οποίων δύο στον άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπηγής, ένας στον άξονα Χαλάστρας – Ευζώνων και δύο στον άξονα Θεσσαλονίκης – Προμαχώνα. Στην Εγνατία λειτουργούν σήμερα επτά σταθμοί: Τύρια Θεσπρωτίας, Μαλακάσι Τρικάλων, Πολύμυλος Κοζάνης, Μάλγαρα, Ανάληψη Λαγκαδά, Μουσθένη Καβάλας, Ίασμος Ροδόπης. Θα κατασκευαστούν άλλοι έξι στις θέσεις: Παμβώτιδα Ιωαννίνων, Βενέτικος Γρεβενών, εξωτερική περιφερειακή Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτα, περιμετρική Καβάλας και Μεστή Έβρου. Στους κάθετους άξονες προβλέπεται να λειτουργήσουν οι εξής σταθμοί: Ιεροπηγή Καστοριάς, Αλιάκμονας Καστοριάς, Εύζωνοι Κιλκίς, Προμαχώνας Σερρών, Στρυμονικό Σερρών. Το ΤΑΙΠΕΔ απαιτεί επίσης τη δημιουργία επιπλέον 20 πλευρικών σταθμών, αλλά αντιμετωπίζει την αντίσταση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.
Στο μεταξύ χθες το πρωί παραδόθηκε σε κυκλοφορία ο κλάδος 3 του ανισόπεδου κόμβου Βιομηχανικής Περιοχής Κομοτηνής, που εξυπηρετεί την κίνηση των οχημάτων από Κομοτηνή προς ΒΙΠΕ.