AJ: Το ελληνικό CSI που βοηθά στην ταυτοποίηση νεκρών προσφύγων (vid)

902
«Ξέρουμε ότι κάθε δείγμα έχει μια οικογένεια πίσω του. Όχι απλώς ένα άτομο, μια οικογένεια»
Tην ουσιαστική  συμβολή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ελληνικής αστυνομίας στην ταυτοποίηση προσφύγων που έχασαν τη ζωή τους αναδεικνύει σε ρεπορτάζ του το αραβικό δίκτυο Al Jazeera, παρουσιάζοντας τα δύο εργαστήρια γενετικής ταυτοποίησης της ΕΛΑΣ στην Αθήνα.

«Πάνω από 12.000 πρόσφυγες πέθαναν ή αγνοούνται στη θάλασσα από το 2014» σχολιάζει το Al Jazeera. Πολλοί απ’ αυτούς έχουν ταφεί σε ελληνικά νησιά χωρίς να ταυτοποιηθούν, με αριθμούς αντί για τα ονόματά τους.

«Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να δώσεις την ευκαιρία στις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους να θρηνήσουν και να κάνουν ό,τι χρειάζεται σύμφωνα με τα ταφικά έθιμα τους» σχολιάζει στο δίκτυο, η Πηνελόπη Μηνιάτη, διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Βιολογικών και Βιοχημικών Εξετάσεων και Αναλύσεων της ΕΛΑΣ.

Στο βίντεο εμφανίζεται ένας Ιρακινός υπήκοος του οποίου ο γιος αγνοείται όταν προσπάθησε να περάσει στην Ελλάδα και αγωνίζεται να μάθει την τύχη του, ευελπιστώντας ότι μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός παρότι δεν έχει δώσει σημεία ζωής.

Τα δύο εργαστήρια της Αθήνας έχουν στην κατοχή τους 45 γενετικά προφίλ νεκρών προσφύγων, και 103 δείγματα οικογενειών που ψάχνουν για τους οικείους τους.

«Ξέρουμε ότι κάθε δείγμα έχει μια οικογένεια πίσω του. Όχι απλώς ένα άτομο, μια οικογένεια. Κάποιες φορές όταν είμαστε στο σπίτι, αυτές οι οικογένειες μας βοηθούν να εκτιμήσουμε αυτό που έχουμε» δηλώνει συναισθηματικά φορτισμένη η κ. Μηνιάτη. Μέχρι στιγμής, τα δύο εργαστήρια της ΕΛΑΣ έχουν ταυτοποιήσει 56 σορούς, βοηθώντας τις οικογένειες των θανόντων να θρηνήσουν και να συνεχίσουν τις ζωές τους.

Πηγή