Ο Εβρίτης “Αρτίστας” των drοnes προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο τον τόπο μας.

1403

Ο καλύτερος πρεσβευτής του Εβρου και της Ελλάδας ολόκληρης έγινε ένας ερασιτέχνης κινηματογραφιστής, εραστής των νέων τεχνολογιών, ο άνθρωπος που σύστησε πρώτος τα drones στον ακριτικό νομό.

Ο Κώστας Γκουρλουμένος -Kostas Gur είναι το διεθνές όνομά του- «σήκωσε» για πρώτη φορά drone το 2013, το πρώτο που αποκτήθηκε από το Δημόσιο πανελλαδικά και συγκεκριμένα από τον Δήμο Διδυμοτείχου, προκαλώντας… ταραχή στον στρατό και αναταραχή στους κατοίκους της περιοχής.

Σήμερα ο 46χρονος δημόσιος υπάλληλος που πλέον υπηρετεί στην Αθήνα, έχει πάνω από 100 φιλμάκια, 38 εκ των οποίων βρίσκονται στον λογαριασμό του στο Vimeo, όλα τραβηγμένα με drone, και συμμετέχει στα φεστιβάλ του είδους σε όλο τον κόσμο, ενώ διαθέτει τρία υπερσύγχρονα drones και είναι διάσημος στα social media.

Στις αρχές του χρόνου κινηματογράφησε το χιονισμένο Διδυμότειχο υπό ακραίες συνθήκες, και το μόλις 3 λεπτών φιλμάκι του με τίτλο «North Star» (Βόρειο Αστέρι) ταξιδεύει πλέον με επιτυχία σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις.

Η ιστορία του Κ. Γκουρλουμένου και των ταινιών του είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Πτυχιούχος του Τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών του ΤΕΙ Πειραιά -σήμερα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην Περιβαλλοντική Πολιτική και Ανάπτυξη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο-, ήταν πάντα ανήσυχο πνεύμα και αναζητούσε οτιδήποτε είχε σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Το 2013 βρέθηκε με απόσπαση στον Δήμο Διδυμοτείχου και ανέλαβε να στήσει ένα καλαίσθητο site, διαπίστωσε όμως ότι δεν υπήρχαν στο αρχείο καλές φωτογραφίες. Στο Διαδίκτυο βρήκε μια κινεζική, άσημη τότε, εταιρεία που διακινούσε drones και καθώς του φάνηκε πολύ ενδιαφέρον «εργαλείο», κατάφερε να πείσει τον δήμαρχο, Παρασκευά Πατσουρίδη, να αγοράσει ένα αντί του ποσού των 3.000 ευρώ για να τραβήξει φωτογραφίες και να εμπλουτίσει με αυτές το site του δήμου.

«Οι δημοτικοί σύμβουλοι αιφνιδιάστηκαν. Δεν ήξεραν τι είναι αυτό, ούτε να το περιγράψουμε καλά καλά δεν μπορούσαμε, αλλά ήμουν σίγουρος ότι έχει φοβερές δυνατότητες. Βέβαια εκείνο το drone δεν διέθετε ούτε το 1/100 των σημερινών τους δυνατοτήτων, αλλά ως καινούργιο μηχάνημα κινηματογράφησης ήταν πολύ καλό» λέει στο «Εθνος».

 

Θριαμβευτικά είναι τα σχόλια των χρηστών στα social media για το τρίλεπτης διάρκειας φιλμ «Delta» που παρουσιάζει με μαγικό τρόπο το Δέλτα του Εβρου και τα ροζ φλαμίνγκο

Θριαμβευτικά είναι τα σχόλια των χρηστών στα social media για το τρίλεπτης διάρκειας φιλμ «Delta» που παρουσιάζει με μαγικό τρόπο το Δέλτα του Εβρου και τα ροζ φλαμίνγκο

 

Η αναστάτωση που προκάλεσε η πρόταση της δημοτικής αρχής στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ήταν τίποτα μπροστά στην ταραχή που έφερε στον στρατό, καθώς η στρατιωτική ηγεσία της περιοχής απειλούσε ακόμη και να το… καταρρίψει, ενώ οι κάτοικοι μιλούσαν για «ένα περίεργο αεροπλανάκι που πετά στον ουρανό».

«Πάγωναν τα χέρια μου»
Ολα ήταν πρωτόγνωρα για όλους, όμως οι φωτογραφίες που τράβηξε εκείνο το πρώτο drone ήταν εντυπωσιακές. Το Διδυμότειχο φωτογραφήθηκε από ψηλά, με το κάστρο, τους δρόμους, τα σπίτια, τα δημόσια κτίρια, το φυσικό περιβάλλον, και σήμερα ο δήμος διαθέτει μία από τις πιο ελκυστικές ιστοσελίδες. Ετσι ξεκίνησε η αγάπη του Κ. Γκουρλουμένου για τα drones και άρχισε να ψάχνει τα περίεργα αυτά μηχανήματα και να αγοράζει για τον εαυτό του.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο 46χρονος βρέθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Διδυμότειχο, και κινηματογράφησε το χιονισμένο τοπίο. «Εκανα λήψεις στους -15οC. Στα πρώτα δέκα λεπτά πάγωναν τα χέρια μου και δεν μπορούσα να συντονίσω το iPad. Τράβηξα συνολικά 12-15 ώρες το χιονισμένο τοπίο, τον παγωμένο Ερυθροπόταμο, τα πάντα ήταν καλυμμένα από χιόνι. Χρειάστηκα 180 ώρες επεξεργασίας στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για να βγει αυτό το φιλμάκι των 3 λεπτών. Η επιτυχία του ήταν ανέλπιστη. Στόχος μου ήταν να δείξω ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια πόλη που κατοικείται συνεχώς για 7.000 χρόνια» μας λέει.

Το φιλμ «North Star» για το παγωμένο Διδυμότειχο έχει ήδη προβληθεί σε δύο ηλεκτρονικά φεστιβάλ, στο Λος Αντζελες και στο Βερολίνο, στο Χονγκ Κονγκ κάποιοι είπαν ότι «δείχνει μια Ελλάδα που δεν γνωρίζαμε», την ερχόμενη εβδομάδα παρουσιάζεται στο πανευρωπαϊκό φεστιβάλ ταινιών drones στη Βαρκελώνη, ενώ τον Μάιο ταξιδεύει στην Ουαλία, σε ένα από τα μεγαλύτερα βρετανικά φεστιβάλ κινηματογράφου, το Carmarthen Bay Film Festival, που αποτελεί προκριματικό των Βραβείων ΒΑFTA. Βέβαια δεν μπορεί να διεκδικήσει ένα από τα βραβεία αυτά, καθώς υπάρχει όρος οι νικητές -όχι όμως και οι συμμετέχοντες- να είναι Βρετανοί υπήκοοι ή να έχουν εταιρεία παραγωγής σε βρετανικό έδαφος.

 

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα φιλμ «Ios», που παρουσιάζει το νησί της Ιου, και «Salamis to Kos», που καταγράφει τη διαδρομή από τη Σαλαμίνα έως την Κω με ιστιοπλοϊκό

Τον γύρο του κόσμου κάνουν τα φιλμ «Ios», που παρουσιάζει το νησί της Ιου, και «Salamis to Kos», που καταγράφει τη διαδρομή από τη Σαλαμίνα έως την Κω με ιστιοπλοϊκό

 

Παράλληλα, τα φιλμάκια «Ios», που έχει λήψεις από το νησί της Ιου -η ταινία έχει δωρηθεί στην κοινότητα-, και «Salamis to Kos», που καταγράφει τη διαδρομή από τη Σαλαμίνα έως την Κω με ιστιοπλοϊκό, έχουν προβληθεί επίσης σε διεθνή φεστιβάλ στη Γαλλία, την Πολωνία και τη Βαρκελώνη.

Viral έχουν γίνει ακόμη οι τρίλεπτης διάρκειας ταινίες του Κ. Γκουρλουμένου «The Little World» με χιλιάδες παλιές φωτογραφίες του Διδυμοτείχου που «τρέχουν» σαν κινηματογραφική ταινία, «Delta» με θέμα το Δέλτα του Εβρου σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Εβρου, και «Watching» με γυρίσματα στο Νέο Φάληρο της Αθήνας, όπου διαμένει ο 46χρονος δημόσιος υπάλληλος.

ΣΤΟ TOP 100 ΤΩΝ AERIAL ARTISTS

Το Skypixel, μια διαδικτυακή υπηρεσία που ανήκει στην DJI, τη μεγαλύτερη εταιρεία drones στον κόσμο καθώς κατέχει το 75% της παγκόσμιας αγοράς πολιτικών drones, έχει κατατάξει τον Κώστα Γκουρλουμένο στους 100 καλύτερους aerial artists στον κόσμο, τον μοναδικό από την Ελλάδα, και του έχουν δώσει ranking VIP καθώς έχουν επιλέξει 51 έργα του, είτε φωτογραφίες είτε βίντεο, για δημόσια προβολή. «Ονειρό μου είναι να κάνω ένα διαφημιστικό της χώρας μας με τη δική μου σκηνοθετική ματιά από ψηλά, γιατί αν και ερασιτέχνης πιστεύω ότι μπορώ να συναγωνιστώ σε διεθνές επίπεδο μεγάλες εταιρείες παραγωγής και διεθνείς οργανισμούς τουρισμού» λέει ο ίδιος.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

ethnos.gr