Πες το με κόμικς. Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης με ελεύθερη είσοδο

1159
Παρουσίαση έκθεσης “Πες το με κόμικς”,
ομιλητές Νίκος Καμπασελέ, Ζωγράφος και ο Δημήτρης Σαββαΐδης, Σεναριογράφος – Εκδότης
Σάββατο 18 Μαρτίου, 7:00 μ.μ. στο καφέ του ΕΜΘ
Το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017, το εργαστήρι κόμικς του ΕΜΘ θα έχει την ευχαρίστηση να σας ξεναγήσει στα εγκαίνια μιας πολύ ιδιαίτερης έκθεσης:

Στα πλαίσια των μαθημάτων του εργαστηρίου κόμικς, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης προσκάλεσε τον εκδότη και σεναριογράφο Δημήτρη Σαββαΐδη, που ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονικη. Ο Δημήτρης Σαββαΐδης, κεφαλή των εκδόσεων της ADDART, θα μας μιλήσει για την τέχνη των κόμικς και για το πώς δουλεύει ο ίδιος και οι συνεργάτες του στην σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης.

Η ADDART είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία με αντικείμενο την προώθηση του πολιτισμού. Τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων μέσα από τα κόμικς. Διοργανώνουν λοιπόν δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού περιεχομένου, όπως εκδηλώσεις, φεστιβαλ και εκπαιδευτικά εργαστήρια (σε σχολεία, κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων κ.α.). Επιπλέον η ADDART εκδίδει και διανέμει τα έργα που δημιουργούνται μέσα από τις δράσεις της.

Ειδικότερα, ο Δημήτρης Σαββαΐδης θα μας μιλήσει για μια από τις δράσεις τους, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την ΑΝΤΙΓΟΝΗ (Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία) με αποκλειστική δωρεά από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το έργο ξεκίνησε την 1η Δεκεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαίου 2016.

Στο “Πες το με κόμικς” όπως ονομάστηκε η δράση αυτή, ζητήθηκε από τάξεις διαφόρων σχολείων της Θεσσαλονίκης να συνεργαστούν με τους σεναριογράφους της ADDART προκειμένου να δημιουργήσουν, μέσα από μια σειρά ειδικών εργαστηρίων, ιστορίες κόμικς. Οι ιστορίες εντάσσονταν σε πέντε θεματικές ενότητες:

1.Ξενοφοβία και Ρατσισμός
2.Σχολικός Εκφοβισμός
3.Δικαιώματα των παιδιών
4.Δικαιώματα και Αναπηρία
5.Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οι ιστορίες αυτές στην συνέχεια εικονογραφήθηκαν από επαγγελματίες και τυπώθηκαν σε βιβλιαράκια, τα οποία θα έχετε την δυνατότητα να βρείτε στον χώρο του Μουσείου. Στον ίδιο χώρο θα φιλοξενείται επίσης για δέκα μέρες έκθεση με τα έργα που δημιουργήθηκαν γι αυτή τη δράση.

Ακόμη, την Κυριακή 19 Μαρτίου, θα γίνει ένα ειδικό εργαστήρι για τους μαθητές του εργαστηρίου κόμικς του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης, όπου θα συζητηθούν τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από τη δημιουργία, την εκτύπωση και την διανομή των σύγχρονων κόμικς.
Είσοδος ελεύθερη.