Έξαλλος ο Μητρ. Άνθιμος για τις τοποθετήσεις Κατρούγκαλου

992
«Τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως τις τοποθετήσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου περί εκδηλώσεων τούρκων αξιωματούχων στην Ελλάδα.

«Εδώ δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον και καμία κινητοποίηση. Μάλλον ο κος Κατρούγκαλος θέλει να το προγραμματίσει», είπε στον Αlpha 989 ο κ. Άνθιμος τονίζοντας ότι «η μειονότητα ζει αρμονικά μαζί μας και είναι τρομοκρατημένη με όσα γίνονται και απορούμε γιατί την ηρεμία των Θρακιωτών συμπατριωτών μας μουσουλμάνων κάποιοι θέλουν να την χαλάσουν, εξ αυτών και ο Κατρούγκαλος. Είναι προσανατολισμένη στην ελληνική και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα η μειονότητα. Αν είναι να γίνει μία εκδήλωση, ας το κάνουν, δεν έχουμε λόγο και άποψη αλλά τα ίδια αυτά είναι τραβηγμένα από μια υπερβολή που δεν διακατέχει τη μειονότητα».

 «Μην ανοίξει μια θρυαλλίδα στη Θράκη γιατί η φωτιά θα δοθεί στη συνέχεια στην Αθήνα. Είναι απερίγραπτο τί μπορεί να γίνει από την θολούρα που επικρατεί. Αυτό που συμβαίνει σε άλλες χώρες και στην Ολλανδία, γιατί να γίνει εδώ; Σήμερα οι μουσουλμάνοι απολαμβάνουν ό,τι και ένας Έλληνας ορθόδοξος», επεσήμανε ο κος Άνθιμος.

«Μας ενοχλεί και μας πειράζει η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα θέματα στην Αθήνα. Αν ο πόλεμος γίνει θρησκευτικός, μετά θα είναι ανελέητος. Τρομοκρατήθηκα που άκουσα να λένε ότι ο Τραμπ θα σώσει τον κόσμο. Η Εκκλησία και ο Έλληνας δεν είναι μισαλλόδοξος. Το ξέρουν και οι γείτονές μας. Μαζί μας θα είναι στην παρέλαση οι μουσουλμάνοι στην Εθνική μας εορτή την 25η Μαρτίου και τα καφενεία θα γεμίζουν κόσμο. Να ξέρουμε την ιστορία μας και μετά να πιούμε ούζο με τον καθένα. Εδώ είναι ο τόπος μας, να πεθάνουμε αρμονικά. Και οι μουσουλμάνοι το θέλουν. Υπάρχει μια ομάδα τους, που αισθάνονται ότι είναι υποχείριο της Άγκυρας και δεν το θέλουν αυτό. Πάμε να τους ρίξουμε φωτιά κάτω από τα πόδια τους; Ας μας αφήσουν να ζήσουμε με στεγανά πολιτιστικά, τα σεβόμαστε και ζούμε έτσι 100 χρόνια, να μην μας το χαλάσει κανένας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Για τις εξελίξεις στην Τουρκία είπε χαρακτηριστικά: «Στενοχωρούμαστε να είναι ο γείτονάς μας σε ταραχή και σε πολιτική ανωμαλία. Επενδυτές προσπαθούν να έρθουν από την Τουρκία στη Θράκη».

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αλεξανδρούπολη είπε ότι «μέσα σε έναν μήνα έγινε γνωστή η επιθυμία μας και ο πρωθυπουργός ήρθε στη γιορτή των Θεοφανείων εδώ. Έγιναν ουσιαστικές συναντήσεις και εποικοδομητικοί διάλογοι, τον είδαμε και εγώ και ο πρυτάνεις κλπ και δρομολογήσαμε μερικά πράγματα σε σωστή βάση» και τόνισε ότι «είναι απαραίτητη η διακομματική επιτροπή της Βουλής για τα ζητήματα παιδείας στη Θράκη».

Πηγή