Φανταστικές οι εκδηλώσεις του Συνδέσμου Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη

1383
ΙΣΤΙΜΠΕΗ 2017
«ΖΗΣΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ»
Ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη για 4η χρονιά διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης με αφορμή την 76η επέτειο από τη Μάχη των Οχυρών.

Οι Φίλοι του Οχυρού Ιστίμπεη κάθε χρόνο ανεβάζουν τον πήχη ψηλότερα. Η αγάπη για την Ιστορία και ο σεβασμός στις θυσίες των Ελλήνων που πολέμησαν για την Πατρίδα αποτελούν το εφαλτήριο για τις δράσεις τους.

Όλες οι δράσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο για την καθιερωμένη επέτειο της Μάχης των Οχυρών είναι δωρεάν για τους επισκέπτες. Αφιερώνουν πολύ χρόνο και εργάζονται με ανιδιοτέλεια για την ανάδειξη της Ιστορίας.

Ως νομικό πρόσωπο διεκδικούν από τους αρμοδίους να πράξουν τα αυτονόητα για την οχυρωματική Γραμμή Μεταξά (επισκευή δρόμων, περιποίηση των Οχυρών κτλ). Κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σημείο ενδιαφέροντος, το Οχυρό Ιστίμπεη, το οποίο μέχρι πρότινος ήταν παντελώς άγνωστο στο Πανελλήνιο παρόλη τη σπουδαία ιστορία του.

Επεκτείνουν τις συνεργασίες τους και εκτός Ελλάδας με τη συμμετοχή ομάδων αναβίωσης από την Πολωνία και τη Σλοβακία. Τον Ιούνιο του 2016 μέλη του Συνδέσμου επισκέφθηκαν τη Νορμανδία (Γαλλία) όπου παρακολούθησαν τις επετειακές εκδηλώσεις των Γάλλων για την περίφημη απόβαση των συμμάχων (6 Ιουνίου 1944) που καθόρισε την τελική έκβαση του Β΄ΠΠ. Φέτος οι αναβιωτικές δράσεις θα έχουν άρωμα Ευρωπαϊκό καθώς η τεχνογνωσία που αποκτήθηκε θα εφαρμοστεί στις εκδηλώσεις ΙΣΤΙΜΠΕΗ 2017.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μακεδονίας – Θράκης. Το 3ήμερο 7-8-9 Απριλίου θα είναι γεμάτο από εντυπωσιακές εικόνες, συγκίνηση και δράση.

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ «Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΟΧΥΡΩΝ»

istimpei-2017-1

 

Πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ν.Σερρών με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας. Το 2016 πήραν μέρος στον διαγωνισμό περίπου 500 μαθητές που μελέτησαν την Ιστορία της Μάχης των Οχυρών, επισκέφθηκαν τα Οχυρά και εμπνεύστηκαν για να αποτυπώσουν τις σκέψεις τους σε ζωγραφιές, τρισδιάστατες κατασκευές, ποιήματα, διηγήματα και ταινίες μικρού μήκους. Το έπαθλο για τον νικητή του διαγωνισμού ήταν και είναι και φέτος ένα 4ήμερο ταξίδι στη Νορμανδία (Γαλλία). Ο μαθητής θα συνοδεύεται από τον γονέα του και τον εκπαιδευτικό που επέβλεψε την εργασία του. Το μεγάλο κέρδος του μαθητικού διαγωνισμού είναι η διατήρηση της μνήμης στη νέα γενιά, η οποία θα την μεταλαμπαδεύσει στις επόμενες. Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 και ώρα 19:00 στο θέατρο ΑΣΤΕΡΙΑ στις Σέρρες. Πιο νωρίς (στις 17:00) θα πραγματοποιηθεί παράσταση θεάτρου σκιών στον ίδιο χώρο με θέμα «Ο ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΣΤΑ ΟΧΥΡΑ».

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ «ΔΡΟΜΟΣ ΘΥΣΙΑΣ»

istimpei-2017

Θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 για πρώτη φορά σε συνεργασία με το σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Ν.Σερρών. Η αφετηρία θα είναι το Οχυρό Ιστίμπεη. Η διαδρομή των 14 χλμ θα περνάει από το οχυρό Ποποτλίβιτσα και ο τερματισμός θα είναι το μνημείο πεσόντων του Ιστίμπεη, όπου θα αποθέτουν οι αθλητές ένα κλαδί ελιάς, ως ένδειξη τιμής στους ήρωες και ειρήνης. Σημαντική είναι η συμβολή του ΑΣΑΕΔ του ΥΠΕΘΑ για την άρτια οργάνωση του αγώνα δρόμου. Θα συμμετέχουν αθλητές από όλη την Ελλάδα καθώς και μαθητές Παραγωγικών Σχολών.

ΑΝΑΒΙΩΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ «GREECE AT WAR»

istimpei-2017-2

Κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των αναβιωτών (Ελλήνων και ξένων) που συμμετέχουν στις επετειακές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη. Φέτος θα λειτουργήσει αναβιωτικό πάρκο στο παλιό στρατόπεδο Νέου Πετριτσίου, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους καταυλισμούς των ομάδων αναβίωσης και να βιώσουν τις συνθήκες στρατοπέδευσης των στρατιωτών το 1941. Θα συμμετέχουν 4 ομάδες αναβίωσης:
Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940: Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη αναβιωτική Ομάδα που αναπαριστά τον στρατιώτη της περιόδου 1940-41 και αποτελείται από 15 μέλη με έδρα την Αθήνα. Σκοπός της Ομάδας είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη. Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη της εποχής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ και στη γενικότερη εξέλιξη του. 
GRH Kampfgruppe Edelweiss: Αποτελείται από δεκάδες αναβιωτές από την Πολωνία. Η GRH Edelweiss έχει συμμετάσχει σε δεκάδες events του εξωτερικού και διακρίνεται για την ιστορική της ακρίβεια, του σεμνού τρόπου παρουσίασης της και την υψηλού επιπέδου συλλογή εξοπλισμού του γερμανού στρατιώτη του Β’ΠΠ. Η μονάδες που αναπαριστούν, μεταξύ άλλων, είναι η 5η και 6η Μεραρχία Ορεινών Κυνηγών, οι οποίες και έλαβαν μέρος στη Μάχη των Οχυρών, κυρίως στον τομέα του Μπέλλες. 
GRH Commonwealth Battalion: Ομάδα ιστορικής αναβίωσης με έδρα την Πολωνία. Τα μέλη της Ομάδας αναπαριστούν με ακρίβεια -σε στολές και εξοπλισμό- μονάδες του Βρετανικού Στρατού και της Κοινοπολιτείας. Στην Ελλάδα θα φέρουν στολές του Βρετανικού Εκστρατευτικού Σώματος 1941.
Slovak Military History Friends Club: Ομάδα ιστορικής αναβίωσης με έδρα την Σλοβακία.