Έρχεται στην Αλεξανδρούπολη το πολυταξιδεμένο έργο, “Αναφορά στον Γκρέκο” με τον Τάκη Χρυσικάκο

1308
«Αλάκερη η ψυχή μου μια κραυγή κι όλο μου το έργο το σχόλιο στην κραυγή αυτή. Φωνάζω τη μνήμη να θυμηθεί, περμαζώνω από τον αέρα τη ζωή μου, στέκουμαι σαν στρατιώτης και κάνω την αναφορά μου στον Γκρέκο, γιατί αυτός είναι ζυμωμένος από το ίδιο κρητικό χώμα με μένα και καλύτερα απ’ όλους τους αγωνιστές που ζουν η που έχουν ζήσει μπορεί να με νιώσει».
                             Ν. Καζαντζάκης

 

Μετά την ενθουσιώδη αποδοχή από το κοινό της Θεσσαλονίκης η παράσταση «Αναφορά στο Γκρέκο» επιστρέφει στο Θέατρο Αυλαία για λίγες μόνο παραστάσεις από την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2016

 Η «Αναφanafora-grecoορά στον Γκρέκο», είναι το τελευταίο έργο τού μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ένα είδος πνευματικής αυτοβιογραφίας ή, όπως τη χαρακτηρίζει ο ίδιος ο Καζαντζάκης, μια «αναφορά»  με τη στρατιωτική έννοια του όρου, σχετικά με τους στόχους του και τις προσπάθειές του. Ξεκινά από τα παιδικά του χρόνια και σταματά στην ημέρα της «κρητικής ματιάς» και στη σύλληψη της Οδύσσειας. Δεν αφηγείται το σύνολο της ζωής του, αλλά παρουσιάζει τους σταθμούς της πνευματικής του πορείας, χωρίς να ακολουθεί την αυστηρή χρονολογική σειρά της πραγματικής του βιογραφίας.

Μια παράσταση, που μέσα από τους ήρωες των έργων του Νίκου Καζαντζάκη και τις εξομολογήσεις του (στον παππού του, όπως αποκαλεί τον Ελ Γκρέκο) συναντάμε το μεγαλείο της Ελλάδας και το ανυπόταχτο πνεύμα του ίδιου του συγγραφέα.

 

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν ο Τάκης Χρυσικάκος, που ερμηνεύει τον Νίκο Καζαντζάκη και πρόσωπα του έργου του, καθώς και η Γεωργία Νταγάκη, που με την λύρα και το τραγούδι  συνομιλεί με τους πρωταγωνιστές του, τον Καπετάν Μιχάλη, τον Αλέξη Ζορμπά, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και την ωραία Ελένη τοanafora-greco-1υ Ομήρου!

Συμμετέχει ο εξαίρετος μουσικός Χρυσόστομος Καραντωνίου  παίζοντας κλασική κιθάρα.

Η εξαιρετική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο» ξεκίνησε το ταξίδι της  από την Κρήτη  την  γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση.

Στις 4 Ιουνίου προσκλήθηκε από τον τομέα πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και παρουσίασε την παράσταση στις Βρυξέλλες.

Σταθμός της μεγάλης περιοδείας είναι και η πόλη της Αλεξανδρούπολης   όπου θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Αλεξανδρούπολης   την Τρίτη 21   Μαρτίου  2017.

 

 

Η τιμή του κανονικού εισιτηρίου είναι 12 ευρώ και 10 ευρώ είναι στην προπώληση, στους  μαθητές,  φοιτητές, ανέργους, πολύτεκνους.

Η προπώληση γίνεται από το κατάστημα ΚΑΦΚΑ Εμπορίου 41 και το Βιβλιοπωλείο Βαταμίδη  Λεωφ. Δημοκρατίας 230,  πληροφορίες 2551023050.     

anafora-greco-2                                                        

Θεατρική προσαρμογή  – Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος

Συνεργάτης – Σκηνοθέτης : Εμμανουέλα Αλεξίου

Επιλογές τραγουδιών : Χαϊνης Δημήτρης Αποστολάκης – Γεωργία Νταγάκη

Φωτισμοί: Ντίνος Μεταλλίδης

Πρωταγωνιστεί :  Τάκης Χρυσικάκος

Κρητική λύρα – Τραγούδι    :  Γεωργία Νταγάκη

Κλασική κιθάρα : Χρυσόστομος Καραντωνίου

Παραγωγή: Γίνονται Έργα