Η Σαμοθρακίτισσα που δαμάζει τους latin ρυθμούς με το ακορντεόν της

1082
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σαμοθράκη, ενώ ήταν αυτοδίδακτη στα πρώτα της μουσικά βήματα.

Δίπλα στον πατέρα της, έπαιζε τα Σάββατα παραδοσιακό βιολάτορα – οι χοροί ονομάζονταν «μπάλοι». Στα 18 της και έχοντας παρακολουθήσει για δύο χρόνια μουσικές σπουδές στην Αλεξανδρούπολη, ο δάσκαλός της, την πρότεινε για παράδοση μαθημάτων στο παράρτημα Ωδείου στο Διδυμότειχο. Ουσιαστικά βρέθηκε μόλις τελείωσε το σχολείο, να έχει τριάντα μαθητές, αν και η ίδια δηλώνει πως με τον καιρό συνειδητοποιούσε πως είναι καλύτερο να διδάσκεται από το να διδάσκει.

Η πορεία που ακολούθησε ήταν διαφορετικά, αν και προσωρινά. Ετσι, ενώ βρέθηκε στην Αθήνα για σπουδές νοσηλευτικής, κατάφερε μέσα σε ένα μήνα να παίζει επαγγελματικά σε λαϊκή ορχήστρα, παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα στο Ωδείο «Σκαλκώτα», ενώ με την αμοιβή της, κατάφερε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να αγοράσει το πρώτο της πιάνο. Ωστόσο, η πραγματικά μεγάλη αλλαγή στην μουσική της πορεία, ήρθε όταν ένα ξεχασμένο ακορντεόν που βρέθηκε στο σπίτι της, έγινε το όχημα για μία νέα, καθοριστική μουσική αναζήτηση.

Η Ζωή Τηγανούρια ως ακορντεονίστα, συνεργάστηκε με τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής συναυλιακά -Γ. Νταλάρας, Δ. Γαλάνη, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλα,Ν. Παπάζογλου Μ. Λιδάκη ,Μ. Χατζιγιάννη κ.α. – και συμμετείχε σε εκατοντάδες ηχογραφήσεις.

Δυο διασκευές της, το «Άσε με να φύγω» και το «Μy all» συμπεριλήφθηκαν στις συλλογές «El Pecado» και «Chillin” in Mykonos». Η ίδια συμμετείχε ως σολίστ στις ορχηστρικές δουλειές «Syrna» του Μιχάλη Κουμπιού -από την οποία το κομμάτι «Αστραδενή» έχει μπει στη συλλογή του Buddha Bar, στο «Foux Bijoux» του Γιώργου Καζαντζή και στο «Carte Postale» του Νότη Μαυρουδή με το κομμάτι «Tango Latino».

Τον Απρίλιο του 2006, συνέθεσε μουσική για ελληνοτουρκικό ντοκυμανταίρ που γυρίστηκε στα Πριγκηπονήσια, στο νησί «Αντιγόνη» και φιλοξενήθηκε από τα τουρκικά ΜΜΕ. To 2003 ξεκινάει η προσωπική της αναζήτηση πάνω στα είδη της παγκόσμιας μουσικής. Αποτέλεσμα, δύο δισκογραφικές δουλειές, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του συνθέτη και παραγωγού Αλέξανδρου Καρόζα: Libertango -Απρίλιος 2006- και Tanguera -Δεκέμβρης 2006.

Το Μάρτιο 2008 κυκλοφορεί το soundtrack του σήριαλ «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο» που υπογράφει η ίδια την καλλιτεχνική επιμέλεια μαζι με τον Χάρη Ρώμα που υπογράφει και τους στίχους.

Πλέον, έχει δημιουργήσει το δικό της γκρουπ, τους «Senso Latino» και τη δική της εταιρεία τη «ZOE MUSIC». Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ αυτή την περίοδο γράφει δικές τις συνθέσεις για το επόμενο προσωπικό της άλμπουμ.