Οι ασθενείς θα κοιμούνται στα παγκάκια, προειδοποιεί ο Μιχάλης Γιαννάκος

1151
Στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όπου συζητείται το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, μίλησε χθες ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επισημαίνοντας ότι το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στην Υγεία δεν ξεπερνά το 5%, όταν η πρόβλεψη στο τελευταίο μνημόνιο ήταν 6% και ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στο 7,5%…

“Οι ασθενείς θα κοιμούνται στα παγκάκια” προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ αν περάσουν τα μέτρα που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την ψυχική Υγεία.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γιαννάκος, σήμερα στα ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι κενό το 60% των οργανικών θέσεων καθώς εδώ και 10 χρόνια δεν γίνονται προσλήψεις ενόψει του οριστικού κλεισίματος των ψυχιατρικών ιδρυμάτων.

Πέρσι τον Μάρτιο η ΠΟΕΔΗΝ συναντήθηκε με τον κ. Χουλιαράκη και ζήτησε να αυξηθεί το ποσοστό του ΑΕΠ που πηγαίνει στην Υγεία σε τουλάχιστον 7.5%, και πήρε την υπόσχεση ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί στα τέλη του 2018 στο τέλος του προγράμματος. Παρόλα αυτά, όπως συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, όπως δείχνουν τώρα τα πράγματα η χώρα θα επιτύχει τα πρωτογενή πλεονάσματα με μειώσεις και από την Υγεία.

Σήμερα επικρατεί η εξής κατάσταση: Τα ψυχιατρεία αναπτύσσουν ράντζα, έχουν πληρότητα πάνω από 130%, εισάγονται περιστατικά προνοιακά και κοινωνικά επειδή δεν υπάρχουν άλλες δομές, το προσωπικό έχει αποδεκατιστεί και σε τμήματα με 30-40 ασθενείς από εισαγγελικές παραγγελίες η φύλαξη γίνεται από 1 μόνη νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια!

Με το νομό Γεωργιάδη καταργήθηκαν τα περιφερειακά ψυχιατρικά νοσοκομεία και λειτουργούν χωρίς οργανική δομή ως ψυχιατρικές δομές μέσα στα γενικά νοσοκομεία. Αλλά με τι συνθήκες; Δεν έχουν ούτε προϋπολογισμό για να λειτουργήσουν σωστά, ούτε χώρους, ούτε οργάνωση και καταρρέουν. Όπως εξηγεί ο κ. Γιαννάκος, προσπαθούν τώρα να τα “κουμπώσουν” σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας, που είναι τα κέντρα ψυχικής υγείας. Αλλά αυτό είναι λάθος και ουσιαστικά μη εφικτό. Πρέπει είτε να συνδεθούν με διασυνδεόμενο νοσοκομείο όπως συμβαίνει στο Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης με το Γ.Ν. “Παπανικολάου” είτε να γίνουν ανεξάρτητοι οργανισμοί.

Και καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ:

“Θέλουν να κλείσουν τα 3 μεγάλα ψυχιατρεία με παράλληλη κατάργηση κλινικών και να ενταχθούν σε “φανταστικές” κλινικές στα γενικά νοσοκομεία, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση. Και τώρα πάλι επιχειρείται το ίδιο με την περιφερειακή διοίκηση που αποκτά αποφασιστικό ρόλο με συμμετοχή και της ΑΕΜΥ και του ιδιωτικού τομέα. Θα επιχειρεί να μεταφερθούν μονάδες και προσωπικό σε ιδιωτικές μονάδες… Ας μην διαλύσουμε την ψυχική υγεία. Οι ασθενείς θα κοιμούνται στα παγκάκια και τις στάσεις του μετρό. Η ΑΕΜΥ απέτυχε στην Σαντορίνη και θα γίνει η ταφόπλακα στην ψυχική υγεία.

Πηγή