Εντός 2017 ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης

1116
Προκήρυξη διαγωνισμού για την παραχώρηση του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Α.Ε. (ΟΛΑ Α.Ε.) εντός του 2017 προβλέπει το νέο πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσίας (ADP) του ΤΑΙΠΕΔ.

Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει με την πρόσληψη συμβούλων ώστε να ακολουθήσει η δημοσίευση διεθνούς πρόσκλησης για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.
Στόχος είναι να προσδιοριστεί η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών εντός του 2017, αναφέρουν στην «Κ» κύκλοι της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ. Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ενός από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος που διατηρεί ακόμα στο χαρτοφυλάκιό του το Ταμείο, θα πρέπει όπως και το υπόλοιπο επικαιροποιημένο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ να υποβληθεί προς έγκριση στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Κάτι που αναμένεται να γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων, ανάλογα και με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αφού η έγκρισή του αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.
Το λιμάνι εκτιμάται πως μπορεί να αναδειχθεί σε κόμβο ευρύτερης της ελληνικής περιφερειακής σημασίας και ήδη αξιοποιεί σταδιακά το στρατηγικό πλεονεκτήματα της θέσης του, η οποία του προσφέρει δυνατότητα εξυπηρέτησης συνδυασμένων μεταφορών με τέσσερα μέσα: θαλάσσιων, οδικών, σιδηροδρομικών και εναέριων.

Βρίσκεται σε σημείο το οποίο συνδέεται πλέον άμεσα με την Εγνατία Οδό και τον σιδηροδρομικό άξονα προς Θεσσαλονίκη αλλά και προς τα τουρκικά και βουλγαρικά σύνορα, ενώ γειτνιάζει με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP) και την όδευση του κάθετου συνδετήριου αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB).

Πηγή