Φορά τα καλά της η Ορεστιάδα για την υποδοχή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά

1500
Με τιμές αρχηγού κράτους θα υποδεχθούν οι πιστοί στην Ορεστιάδα την εικόνα της Παναγίας Σουμελά, στο πλαίσιο του εορτασμού των εκ του Πόντου καταγόμενων Αγίων Θεοδώρων.

Η εικόνα θα φτάσει το απόγευμα της Παρασκευής στον ιερό ναό των Αγίων Θεοδώρων και θα παραμείνει για λαϊκό προσκύνημα μέχρι την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Ύστερα θα αναχωρήσει για το Βέρμιο όπου φυλάσσεται. Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται και από καλλιτεχνικές.

panagia-soumela

Για ένα μοναδικό γεγονός στην ιστορίας της Παναγίας Σουμελά, αλλά και της Ορεστιάδας, μιλά στο pontos-news.gr ο Κώστας Καλτσίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής».

«Είναι η πρώτη φορά που έρχεται η εικόνα στην πόλη μας», λέει για το θρησκευτικό σύμβολο του ποντιακού ελληνισμού. Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται, καθώς η ξεριζωμένη Παναγία του Πόντου θα συναντήσει την –άλλη ξεριζωμένη– Παναγία, την Οδηγήτρια από την Αδριανούπολη της Θράκης. «Στο ναό είναι ενθρονισμένη η Παναγία Οδηγήτρια, που όπως η Παναγία μας η Σουμελά έχει έρθει ξεριζωμένη από τον Πόντο, αυτή έχει έρθει από την Αδριανούπολη στην Ορεστιάδα», αναφέρει. Η αντάμωση αυτή θα γίνει σε «προσφυγικό κλίμα», καταλήγει.

panagia-soumela-1

Η Ορεστιάδα είναι η βορειότερη και νεότερη πόλη της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1923 από Έλληνες πρόσφυγες που κατάγονταν από το Καραγάτς ή Κάραγατς (το όνομα της παλιάς Ορεστιάδας, που σήμερα ανήκει στην Τουρκία).

Τα χορευτικά τμήματα του «Διγενή» μαζί με τα πολιτιστικά σωματεία της περιοχής και ένα στρατιωτικό άγημα, όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, θα παρίστανται στην άφιξη της εικόνας και θα την συνοδεύσουν στο ναό. Την εικόνα θα συνοδεύει ο μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων, ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος καθώς και ιερείς. Το απόγευμα της ίδια μέρας θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Σύλλογο.

Ο «Διγενής» προσκάλεσε πολιτιστικά σωματεία από Μακεδονία και Θράκη να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις «Θεοδώρεια 2017» για την υποδοχή της Παναγίας Σουμελά.

Ο Γιώργος Τανιμανίδης ανέφερε στο pontos-news.gr πως θα δοθεί πιστό αντίγραφο της εικόνας στο ναό των Αγίων Θεοδώρων από τον μητροπολίτη Παντελεήμονα.

Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά θα βρεθεί στην Ορεστιάδα έπειτα από ενέργειες του μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου Δαμασκηνού, σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Βορείου Έβρου «Ο Διγενής».

Αξίζει να σημειωθεί πως στις πολυήμερες εορταστικές εκδηλώσεις θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων εδώ.

Πηγή