Μνημείο ιστορίας της Ν. Ορεστιάδας στην κεντρική πλατεία

2850
Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, πιθανότατα στα τέλη Μαρτίου, θα επανέλθει το θέμα της ανέγερσης μνημείου για την ιστορία της Νέας Ορεστιάδας, για το οποίο έχει συσταθεί 9μελής επιτροπή προετοιμασίας του έργου.

Μετά από δύο συνεδριάσεις της επιτροπής, στις 12 Οκτωβρίου και στις 3 Νοεμβρίου 2016, ο εκπρόσωπός της και πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΟ, Βασίλης Παπαμιχαήλ, παρουσίασε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τα βασικά σημεία της πρότασης στην οποία κατέληξαν τα μέλη της, ορίζοντας το γενικό περίγραμμα και τα κύρια χαρακτηριστικά που θα έχει το μνημείο.

Σύμφωνα με αυτά, το έργο θα πρέπει να αποτελεί σύμβολο και ταυτότητα της πόλης, να εκφράζει τη συγγένεια της Νέας Ορεστιάδας με την Αδριανούπολη και το Κάραγατς, να αναδεικνύει την προσφυγική ρίζα της πόλης, αλλά και να εκπέμπει μήνυμα αισιοδοξίας, δημιουργικότητας και ελπίδας για το μέλλον, όπως ανέφερε ο κ. Παπαμιχαήλ.

Η επιτροπή επισημαίνει ότι «ο εικαστικός καλλιτέχνης (γλύπτης ή ζωγράφος) θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος, ώστε με τον δικό του τρόπο να αποδώσει τα συγκεκριμένα στοιχεία», ενώ προτείνει ως σημείο ανέγερσης του μνημείου την κεντρική πλατεία. Τα υλικά μπορεί να είναι το μάρμαρο, ο ορείχαλκος, ο μαύρος μπρούντζος ή ο ανοξείδωτος χάλυβας, ενώ για τις διαστάσεις του έργου σημειώνεται μόνο ότι θα πρέπει «να είναι τέτοιες που να προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού και να εναρμονίζονται απόλυτα με το συνολικό περιβάλλον της πλατείας».

Η πρόταση θα συγκεκριμενοποιηθεί μετά τη διαβούλευση ενός μήνα περίπου, στην οποία καλούνται να καταθέσουν προτάσεις τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου και οι δημότες, ενώ η δημοτική αρχή θα πρέπει να ορίσει και το ύψος του προϋπολογισμού με τον οποίο θα προκηρυχθεί ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλλιτέχνη που θα φιλοτεχνήσει το μνημείο.

Πηγή