Συναγερμός: Πέρασε τον Έβρο η γρίπη των πτηνών – Συμπτώματα και ατομικά μέτρα πρόληψης

1405
Ο υψηλής παθογονικότητας υπότυπος της γρίπης των πτηνών «Η5Ν8» επιβεβαιώθηκε σε νεκρά πτηνά, έναν κύκνο και μια αγριόπαπια, που συλλέχθηκαν στη λίμνη Βόλβη.

Αυτό έγινε γνωστό από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία προχωρά σε ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, που ήδη εφαρμόζονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τα μέτρα αφορούν τα οικόσιτα πουλερικά και τα πουλερικά ελευθέρας βοσκής και βιολογικής εκτροφής.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση τους τελευταίους μήνες, καθώς στις 19 Δεκεμβρίου είχε ανιχνευτεί κρούσμα της γρίπης των πτηνών (Η5) σε βουβόκυκνο, στο Δέλτα του Έβρου, ο οποίος μεταφέρθηκε νεκρός στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. Είχε προηγηθεί ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο για τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην Κεντρική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση οι υπηρεσίες υπενθυμίζουν ότι από το 2004 εφαρμόζεται συνεχώς πρόγραμμα για την επιτήρηση της γρίπης των πτηνών και διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν εντοπίστηκε κρούσμα σε οικόσιτα πουλερικά που καταναλώνουμε.

 

Τι ισχύει με τον ορότυπο H5N8

Νεκρός κύκνος από Η5Ν8 είχε βρεθεί και τον Ιανουάριο. Πάντως ανησυχία για τους ανθρώπους δεν υπάρχει καθώς όπως όλα δείχνουν, ο ορότυπος H5N8 ενώ σκοτώνει τα πτηνά, είναι ήπιος για τον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση ανθρώπου από τον υπότυπο H5N8 της γρίπης Α.

Στη Βουλγαρία τα πρώτα κρούσματα εντοπίστηκαν σε άγρια πτηνά από τον περασμένο Νοέμβριο, και συγκροτήθηκε Εθνικό Επιχειρησιακό Αρχηγείο για την αντιμετώπιση της νόσου, στο οποίο συμμετέχουν τα υπουργεία Γεωργίας και Εσωτερικών, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Βουλγαρίας.

Τα μολυσμένα πουλερικά θανατώνονται και καίγονται ή θάβονται επιτόπου και δεν θα μεταφέρονται σε άλλες περιοχές προκειμένου να αποτεφρωθούν, ενώ απαγορεύεται στις ζώνες αυτές οποιαδήποτε διακίνηση πουλερικών, καθώς και άλλων ζώων ή ζωοτροφών.

Γρίπη των πτηνών: Ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα στον άνθρωπο;

Με βάση τα κρούσματα που έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα, η λοίμωξη από τον ιό της γρίπης των πτηνών (Α-Η7Ν9) εκδηλώνεται με σοβαρή πνευμονία. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια.

Γρίπη των πτηνών: Πώς μπορεί να προληφθεί η λοίμωξη;

Παρά το γεγονός ότι τόσο η πηγή της μόλυνσης όσο και ο τρόπος μετάδοσης δεν είναι ακόμα σαφής, θα ήταν φρόνιμο να ακολουθούνται οι βασικές πρακτικές υγιεινής προκειμένου να αποφευχθεί η λοίμωξη. Αυτές περιλαμβάνουν την υγιεινή των χεριών και την αναπνευστική υγιεινή καθώς και μέτρα ασφάλειας των τροφίμων και συγκεκριμένα:

Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή χεριών

  • Πλένετε τα χέρια σας πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία της τροφής, πριν από το γεύμα, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά το χειρισμό ζώων ή ζωϊκών αποβλήτων, όταν είναι λερωμένα και όταν φροντίζετε στο σπίτι κάποιον που είναι ασθενής.
  • Η υγιεινή των χεριών προλαμβάνει επίσης τη μετάδοση λοιμώξεων σε σας (μέσω αγγίγματος μολυσμένων επιφανειών) και προκειμένου για τα νοσοκομεία τη μετάδοση λοιμώξεων σε ασθενείς, επαγγελματίες υγείας και άλλους.
  • Πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και άφθονο νερό όταν είναι εμφανώς λερωμένα. Εάν δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορείτε να τα πλύνετε με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιήστε κάποιο αλκοολούχο καθαριστικό χειρών.

Γρίπη των πτηνών: Υγιεινή του Αναπνευστικού

  • Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με απλή ιατρική μάσκα, μαντήλι, το μανίκι σας ή τον λυγισμένο αγκώνα σας όταν βήχετε ή φταρνίζεστε.
  • Πετάξτε το χρησιμοποιημένο μαντήλι σε κλειστό κάδο αμέσως μετά τη χρήση.
  • Εφαρμόστε τα μέτρα υγιεινής των χεριών μετά από κάθε επαφή με εκκρίματα του αναπνευστικού.

Γρίπη των πτηνών: Είναι ασφαλής η κατανάλωση κρέατος, π.χ. χοιρινού ή προϊόντων από χοιρινό;

Πρέπει να τηρούμε τις βασικές αρχές υγιεινής και ασφάλειας κατά την παρασκευή των τροφών, δηλαδή:

  • Άρρωστα ζώα δεν θα πρέπει να καταναλώνονται. Κατά τα άλλα, είναι ασφαλής η κατανάλωση κατάλληλα προετοιμασμένου και μαγειρευμένου κρέατος. Οι ιοί της γρίπης αδρανοποιούνται σε υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, οι θερμοκρασίες που ενδείκνυται να χρησιμοποιούνται κατά το μαγείρεμα (ώστε η θερμοκρασία της τροφής να φθάνει τους 70 ˚C σε όλα τα σημεία και να μηνυπάρχουν ροζ περιοχές στο εσωτερικό) σκοτώνουν τον ιό.
  • Σε περιοχές που σημειώνονται επιδημίες, προϊόντα κρέατος μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι μαγειρεύονται επαρκώς και ότι ακολουθούνται οι ορθές πρακτικές κατά το χειρισμό τους.
  • Η κατανάλωση ωμού κρέατος είναι πρακτική υψηλού κινδύνου και πρέπει να αποθαρρύνεται.
  • Διατηρείτε πάντα το ωμό κρέας ξεχωριστά από ήδη μαγειρευμένες ή έτοιμες προς κατανάλωση τροφές για να αποφύγετε την επιμόλυνση.
  • Χρησιμοποιείστε διαφορετική επιφάνεια και μαχαίρι για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος. Μη χρησιμοποιείτε για τον τεμαχισμό ωμού κρέατος την ίδια επιφάνεια κοπής και το ίδιο μαχαίρι που χρησιμοποιείτε για τα υπόλοιπα τρόφιμα.
  • Μη χειρίζεστε ωμές και μαγειρευμένες τροφές πριν πλύνετε τα χέρια σας εν τω μεταξύ και μην τοποθετείτε ψημένο κρέας πίσω στο πιάτο ή την επιφάνεια όπου βρισκόταν πριν από το μαγείρεμα.
  • Μη χρησιμοποιείτε ωμά ή μη επαρκώς βρασμένα αυγά σε παρασκευάσματα τα οποία δεν πρόκειται να υποστούν θερμική επεξεργασία ή μαγείρεμα.
  • Μετά από επαφή με ωμό κρέας, πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Πλύνετε και απολυμάνετε όλες τις επιφάνειες και τα σκεύη που έχουν έρθει σε επαφή με ωμό κρέας.

Πηγή