Να μην νομιμοποιήσει τις καλύβες του Δέλτα ζητά η Οικολογική Εταιρεία Έβρου από τον Π. Καμμένο

1273

Προτείνει να γίνουν εθελοντές συνοριοφυλακες οι χρήστες των κτισμάτων που «φυλάγουν Θερμοπύλες».

«Μέσα στην ειδικά προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου λειτουργούν χωρίς άδεια ξενώνες στέγασης και εστίασης και μάλλον χωρίς τιμολόγια».

Την αντίδραση της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου προκάλεσαν οι πρόσφατες αναφορές του υπουργού Εθνικης Άμυνας Πάνου Καμμένου για το θέμα των παράνομων κτισμάτων  που υπάρχουν μέσα σε δημόσιες εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα του Έβρου.

Ο κ. Καμμένος, κατά την παρουσία του στην περιοχή, πριν από περίπου δυο μήνες, τόνισε πως απαγορεύεται οποιαδήποτε παρέμβαση στις επονομαζόμενες «καλύβες» του Έβρου, συμμεριζόμενος την άποψη πως η παρουσία τους εκεί εξυπηρετεί εθνικούς σκοπούς.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό, λίγες μέρες μετά, την οποία δημοσιεύει σήμερα η «ΓΝΩΜΗ», η Οικολογική Εταιρεία Έβρου καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις, η εφαρμογή των οποίων θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα και την αμυντική, αλλά και την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

Η επιστολή της Οικολογικής Εταιρείας

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη σας στον Έβρο αναφερθήκατε- μετά από σχετική ερώτηση δημοσιογράφου- στο θέμα των παράνομων κτισμάτων  που υπάρχουν μέσα σε δημόσιες εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο του Δέλτα Έβρου. Το Πάρκο αυτό ως γνωστόν είναι από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους στη νοτιοανατολική Ευρώπη και προστατεύεται ειδικά από την Εθνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.  Από την απάντηση σας στον δημοσιογράφο συνάγεται εμφανώς και αναμφίβολα  η πρόθεση σας να διατηρηθούν τα παράνομα κτίσματα καθότι αυτά είναι απαραίτητα στον αμυντικό σχεδιασμό του ΥΠΕΘΑ στη συγκεκριμένη  παραμεθόρια ,δημόσια, υγροτοπική περιοχή μέσα στο Εθνικό Πάρκο.

Επειδή και εμείς ως κάτοικοι της περιφερειακής Ενότητας Έβρου ενδιαφερόμαστε άμεσα για τα θέματα της αμυντικής θωράκισης όπως και για περιβαλλοντικά ζητήματα, καταθέτουμε με το έγγραφο αυτό τις απόψεις μας για την χρησιμότητα των εκατοντάδων παράνομων και αυθαίρετων κτισμάτων. Αποσκοπούμε δε στην εφαρμογή του αμυντικού σχεδιασμού του ΥΠΕΘΑ, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Εξ άλλου η περιβαλλοντική προστασία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τον οικοτουρισμό που είναι σημαντικός τομέας της οικονομίας.

Εισαγωγικά παραθέτουμε περιληπτικά τις μέχρι τώρα δράσεις που είναι σχετικές με το θέμα αυτό.

1)Από την αρμόδια δημόσια αρχή κατεδαφίστηκαν τα παράνομα κτίσματα μέσα στο Εθνικό Πάρκο τα οποία είχαν εγκαταλειφθεί από αυτούς που τα χρησιμοποιούσαν

2)Κατεδαφίσθηκαν όλα τα παράνομα κτίσματα  στην περιοχή παραλία  Άνθειας μέσα στο Εθνικό Πάρκο, μετά από απόφαση του Νομάρχη Έβρου.

3)Από τον φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου  δημοσιοποιήθηκε τον Αύγουστο 2005 έγγραφο με τις απόψεις του φορέα για τα  παράνομα κτίσματα καθώς και τις παράνομες δραστηριότητες που εξυπηρετούν. Το έγγραφο κοινοποιήθηκε σε αρμόδια Υπουργεία μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

     κ. Υπουργέ. Εφόσον κρίνετε ότι ο αμυντικός σχεδιασμός  εξυπηρετείται με την χρήση κάποιων κτισμάτων μέσα στο Εθνικό Πάρκο, θεωρούμε ότι αυτό μπορεί άμεσα να επιτευχθεί με την εγκατάσταση και λειτουργία  των δύο αλιευτικών καταφυγίων που προβλέπει η εγκεκριμένη ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Δέλτα Έβρου. Έτσι εξασφαλίζεται η στέγαση των επαγγελματιών ψαράδων.  Το ένα από αυτά τα αλιευτικά καταφύγια οριοθετείται στην περιοχή Φερών, και το άλλο στην περιοχή Λουτρού. Ασφαλώς δε τα  αλιευτικά αυτά καταφύγια είναι στην εγγύτερη προς τα σύνορα υγροτοπική έκταση. Έτσι εξυπηρετείται η συμπαθής παραγωγική τάξη των ψαράδων και συνάμα κάποια από τα καλαίσθητα κτίσματα των αλιευτικών καταφυγίων θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Αντιθέτως αν με οποιαδήποτε απόφαση «νομιμοποιήσετε» τα παράνομα κτίσματα- βίλες  τότε κατά πάσα πιθανότητα εκατοντάδες πολίτες – του Έβρου κυρίως- θα επιχειρήσουν  και αυτοί να εγκαταστήσουν- με άδεια του ΥΠΕΘΑ ή και χωρίς άδεια- κτίσματα επικαλούμενοι  την ρύθμιση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έστω και αν δεν αποσκοπούν σε παράνομες δραστηριότητες. Εάν με οποιαδήποτε απόφαση «νομιμοποιήσετε» τα  παράνομα κτίσματα τότε ίσως θα προκληθεί αντίδραση στην  τάξη των ξενοδόχων Φερών, Λουτρού, Αλεξ/πολης καθώς και των επιχειρήσεων εστίασης  γιατί πολύ απλά και σύμφωνα με το προαναφερθέν έγγραφο του φορέα διαχείρισης  κάποια από τα κτίσματα αυτά  εξυπηρετούν παράνομες ενέργειες ενοικίασης κλπ.

Δηλαδή μέσα στην ειδικά προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου λειτουργούν χωρίς άδεια  ξενώνες στέγασης και εστίασης και μάλλον χωρίς τιμολόγια. Αναφερθήκαμε κ. Υπουργέ σε δύο μόνο παράνομες δραστηριότητες και παραλείψαμε άλλες  παράνομες και ιδιαίτερα σημαντικές που μνημονεύει το 80/10-8-2005 έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης που διαβιβάσθηκε μεταξύ άλλων και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.  Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται ότι «είναι διαδεδομένη η φήμη ότι στο Δέλτα Έβρου ευδοκιμούν δραστηριότητες όπως…. κλπ». Εάν κ. Υπουργέ «νομιμοποιηθούν» τα αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα στο Δέλτα Έβρου πιθανώς θα δραστηριοποιηθούν εκ νέου δημοσιογράφοι πανελλαδικών και τοπικών ΜΜΕ που κατά καιρούς έδειξαν ιδιαίτερο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον στα τελευταία χρόνια για όλα ή για ορισμένα από τα παράνομα κτίσματα. Εάν κ. Υπουργέ «νομιμοποιήσετε» τα αυθαίρετα και παράνομα κτίσματα θα πρέπει να λάβετε υπόψη και το σχετικό έγγραφο που κατά πληροφορίες εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2003 η τοπική ανώτατη στρατιωτική αρχή και αναφέρει ότι τα νόμιμα κτίσματα και πρόσωπα εξασφαλίζουν τη συνεχή ανθρώπινη προστασία αρκεί οι δραστηριότητες να είναι νόμιμες. Εμείς κ. Υπουργέ γράφουμε μόνο για δύο μη νόμιμες δραστηριότητες. Ο φορέας διαχείρισης για πολύ περισσότερες και πολύ πιο επιβαρυντικές.

     Το οικολογικό κίνημα μας  κ. Υπουργέ στον Έβρο εστιάζει το ενδιαφέρον του  για το Δέλτα Έβρου κυρίως στην  περιβαλλοντική προστασία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού (ο οποίος συμβάλλει  σημαντικά στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας). Πέραν αυτών δημοσιοποιήσαμε και τη θέση  μας που συνίσταται στην ενίσχυση της ανθρώπινης παρουσίας στο Δέλτα Έβρου δεδομένου ότι η συγκεκριμένη  προστατευόμενη περιοχή βρίσκεται στα σύνορα (Δελτίο τύπου  Οικολογικής Εταιρείας Έβρου της 9-7-2013). Όμως στο Δέλτα Έβρου δεν ενισχύεται η ανθρώπινη παρουσία και ο οικοτουρισμός  εξ αιτίας της έντονης θήρας και της λαθροθηρίας. Για να απολαύσει κανείς πεζοπόρος ακίνδυνα τον οικολογικό αυτό παράδεισο θα πρέπει να έχει ειδική ενδυμασία προστασίας από τα σκάγια κυρίως των λαθροθηριών. Τα παράνομα και αυθαίρετα κτίσματα  δεν είναι τυχαία γιατί εξυπηρετούν το νυκτερινό κυνήγι που είναι παράνομο. Έτσι το Δέλτα Έβρου ικανοποιεί τις κυνηγετικές ανάγκες (νόμιμες και παράνομες) των 300 χιλιάδων περίπου κυνηγών στην Ελληνική Επικράτεια δηλαδή μόλις το 5%  του Ελληνικού πληθυσμού εις βάρος του υπόλοιπου 95% που δεν είναι κυνηγοί.

Συνέχεια ΕΔΩ