Εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες -Τι προβλέπει το σχέδιο

967

Σάρκα και οστά παίρνει το αγροτικό… ΤΑΙΠΕΔ για τη διαχείριση της γεωργικής γης, προκειμένου να αξιοποιηθούν ανεκμετάλλευτες αλλά και καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, ενώ στο χαρτοφυλάκιο της ΔΙΑΓΕΠ που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό περιέρχονται ήδη όλα τα ακίνητα και ο εξοπλισμός των υπό εκκαθάριση συνεταιρισμών.

Σύμφωνα με το Έθνος, στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η περιουσία να αξιοποιηθεί για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και να δίδεται με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης ή για παραγωγή ζωοτροφών, ώστε να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Το σχέδιο προβλέπει την ενοικίαση αγροτικών εκτάσεων και ακινήτων έναντι μισθώματος που θα προκύπτει σε συνάρτηση με την οικονομική απόδοση των καλλιεργειών ή των γεωργικών μονάδων, ώστε να είναι βιώσιμες, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι ομάδες παραγωγών και θα ακολουθούν σε σειρά οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι νέοι αγρότες και ιδιώτες με ανώτατο όριο ηλικίας τα 55 έτη.

Βασικό κριτήριο για την επιλογή θα αποτελέσει η εντοπιότητα. Οι ομάδες παραγωγών ή οι αγρότες που θα κάνουν αίτηση για ενοικίαση αγροτικής έκτασης θα πρέπει να ανήκουν στους όμορους δήμους. Επιπρόσθετο ρόλο στην τελική επιλογή -την ευθύνη για την οποία θα έχει επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- θα παίζουν η ηλικιακή σύνθεση της ομάδας παραγωγών, ο βαθμός εμπειρίας και η πληρότητα του επενδυτικού σχεδίου.

Επιπλέον εξετάζεται οι παραγωγοί που εντάσσονται στα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης -όπως είναι τα επικείμενα σχέδια βελτίωσης- να μπορούν να αποκτήσουν εκτάσεις, είτε προς άμεση εκμετάλλευση για την στήριξη του επενδυτικού τους σχεδίου είτε ακόμη με σκοπό οι εκτάσεις αυτές να αποτελέσουν εγγυήσεις για περαιτέρω χρηματοδότηση των επενδύσεών τους.

Σεμινάρια
Οι ενδιαφερόμενοι θα συμμετέχουν υποχρεωτικά σε ταχύρρυθμα σεμινάρια εκπαίδευσης που θα οργανώνει ο ΕΛΓΟ, ενώ το τίμημα της μακροχρόνιας μίσθωσης θα αναπροσαρμόζεται με βάση τις επιδόσεις των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Οσο αυξάνονται οι επιδόσεις τόσο θα μειώνονται τα μισθώματα, έτσι ώστε οι κάτοχοι των εκτάσεων να έχουν κίνητρο για την καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους.

Με κανονισμούς που θα καταρτίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΙΑΓΕΠ και θα εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες ανάθεσης μελετών και εκτέλεσης έργων και εργασιών, προμηθειών, αγορών ακινήτων, ανταλλαγών και πωλήσεων κινητών και ακινήτων, μισθώσεων, εκμισθώσεων, παραχωρήσεων χρήσης και κάθε άλλου εμπράγματου δικαιώματος σε περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Με τη διάλυση των συνεταιρισμών πολλά ακίνητα είναι πλέον εγκαταλελειμμένα και ρημάζουν. Στη λίστα έχουν συμπεριληφθεί τα ακίνητα και ο εξοπλισμός συνεταιρισμών που έχουν πτωχεύσει (π.χ. Λάρισα, Καρδίτσα, Ροδόπη).Εκχώρησης δημόσιας γης σε αγρότες -Τι προβλέπει το σχέδιο

Από την καταγραφή της περιουσίας τα στοιχεία καταδεικνύουν κυριότητα σε:

  • Περισσότερα από 640.000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων.
  • 25.000 στρέμματα δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει το υπουργείο στη διάθεσή του, υπάρχουν περί τα 450.000 στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις του Δημοσίου, για τα οποία θα αναζητηθεί λύση με νομιμοποίησή τους έναντι τιμήματος και 2.500 στρέμματα αστικών οικοπέδων που θα παραχωρηθούν προς αξιοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ.

Η αξιοποίηση της περιουσίας για τη στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες:

  • Εκχώρηση γεωργικών εκτάσεων με μακροχρόνια ενοικίαση στο πλαίσιο σχεδίων βελτίωσης.
  • Εγγυήσεις για τραπεζική μόχλευση (διαδικασία ανάληψης χρέους με σκοπό την έναρξη, συνέχιση ή επέκταση μιας επιχειρηματικής δραστηριότητας) και χρηματοδότηση επενδύσεων στον αγροτικό τομέα.
  • Λύση με νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων, αποφέροντας έσοδα στο Δημόσιο.

Νέο ρεκόρ εξαγωγών για τα αγροδιατροφικά προϊόντα

Τα αγροδιατροφικά προϊόντα διατήρησαν το 2016 τη δυναμική των εξαγωγών, που για δεύτερη κατά σειρά χρονιά κατέγραψαν ρεκόρ.

Μάλιστα η διεύρυνση της επίδοσης των 18,36 δισ. ευρώ του 2015 στα 18,59 δισ. ευρώ πέρυσι κατέστη εφικτή παρά τις πιέσεις που επανεμφανίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο σε ορισμένους κλάδους.

Τα τελευταία χρόνια τα αγροτικά προϊόντα κερδίζουν σταθερά έδαφος στις ξένες αγορές, καταγράφοντας σημαντικές εξαγωγικές και παραγωγικές επιδόσεις.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η συνολική αξία των εξαγωγών αυξήθηκε κατά 3% (στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,23 δισ. του Δεκεμβρίου 2015). Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, προκύπτουν ανακοπή του θετικού σερί (επί 5 μήνες) και μείωση της τάξης του 5%.

Σε επίπεδο έτους, η συνολική αξία των εξαγωγών το 2016 διαμορφώθηκε στα 25,41 δισ. ευρώ από 25,87 δισ. το 2015, υποχωρώντας κατά 1,8% εξαιτίας κυρίως των διακυμάνσεων στις διεθνείς τιμές των πετρελαιοειδών (που αντιστοιχούν στο περίπου 30% των συνολικών εξαγωγών της χώρας).

Χωρίς τα πετρελαιοειδή προκύπτει αύξηση εξαγωγών κατά 1,2% ή κατά 225,5 εκατ. ευρώ, στα 18,59 δισ. (από 18,36 δισ. το 2015).

Στο 12μηνο του 2016 οι συνολικές εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 1,8% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ αντίθετα μειώθηκαν κατά 6,1% προς τις τρίτες χώρες, διαμορφώνοντας σύνθεση συμμετοχής σε επίπεδα 56,2% υπέρ των κρατών-μελών (έναντι 43,8% των τρίτων χωρών).

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι ελληνικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,4% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ μειώθηκαν κατά 4,8% προς τις τρίτες χώρες, αντανακλώντας σε έναν σημαντικό βαθμό και την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

πηγή