Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε χθες (06/02) ο Βουλευτής Έβρου και Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει από 29 Νοεμβρίου προς τον Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα σχετικά με την κατάργηση – υποβάθμιση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού.
Συγκεκριμένα είπε ότι:
- Είναι λαθεμένη η απόφαση της κυβέρνησης για υποβίβαση και ουσιαστικά, κατάργηση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, εντάσσοντάς το ως Γραφείο Διαχείρισης Μετανάστευσης στους κόλπους του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.
- Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και δεκαέξι χρόνια και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος με πολλές επιτυχίες.
- Σε προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κατεχάκη, στον Αρχηγό της Αστυνομίας και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, φάνηκε ότι είχε γίνει αποδεκτή η πρότασή του για τη συστέγαση κι όχι την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού με αυτό της Συνοριακής Φύλαξης στο κτήριο που προσέφερε αμισθί ο Δήμαρχος Σουφλίου.
- Το Υπουργείο ενοποιεί ανόμοια πράγματα και δεν είναι δυνατό τα 100 άτομα της Συνοριακής Φύλαξης να ενταχθούν στα 10 του Α.Τ. Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης η φύλαξη των χερσαίων συνόρων.
- Η θωράκιση του Έβρου απαιτεί την ίδρυση Τμήματος Αντιμετώπισης Διασυνοριακού Εγκλήματος και Ναρκωτικών για την Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης κι ένα για την Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας. Επίσης και ίδρυση μιας επιχειρησιακής υποδιεύθυνσης συνοριακής φύλαξης για τον Ν. Έβρο και μια αντίστοιχη για τον Β. Έβρο.
- Υπενθύμισε πως την περίοδο που ήταν Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ είχε σχεδιαστεί και προωθηθεί Προεδρικό Διάταγμα (2007) για την ίδρυση Τμημάτων Διαχείρισης Μετανάστευσης στα 5 νησιά του Β/Α και Ν/Α Αιγαίου γιατί εκτιμάτο από τότε ότι η Ελλάδα θα αντιμετώπιζε μεταναστευτικές ροές από τα ανατολικά της σύνορα.
- Οφείλει η Κυβέρνηση να δει με σοβαρότητα αυτά τα θέματα, να μην δημιουργεί ευπάθειες στα σύνορά μας και «Αχίλλειο Πτέρνα» στον Έβρο, καθώς έχει χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό και στην ιστορία αυτού να φρουρεί την Πατρίδα.
Αναλυτικά η πρωτολογία
«Κύριε Υπουργέ, εδώ και δύο χρόνια παρακολουθώ ως οφείλω για πολλούς λόγους τη σχεδίαση επί χάρτου της νέας δομής του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου το δομικό της σχήμα να κουμπώσει στο διοικητικό σύστημα της χώρας, βάσει του Καλλικρατικού νόμου.
Είχε αποφασιστεί για κάθε Kαλλικρατικό Δήμο, εκτός Αττικής, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, ένα Αστυνομικό Τμήμα. Ειδικά για τον Έβρο, είχε αποφασιστεί να καταργηθούν τα Αστυνομικά Τμήματα Φερών Αλεξανδρούπολης, Τυχερού Σουφλίου και Δικαίων Ορεστιάδας, προκειμένου να μείνουν μόνο τα Αστυνομικά Τμήματα της Ορεστιάδας, του Σουφλίου, του Διδυμοτείχου, της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης.
Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δεύτερη λαθεμένη επιλογή σας, να υποβιβάσετε και ουσιαστικά να καταργήσετε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, εντάσσοντάς το ως Γραφείο Διαχείρισης Μετανάστευσης στους κόλπους του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού. Δηλαδή μια υπηρεσία περίπου εκατό ατόμων, η οποία έχει εθνικό καθήκον να φρουρεί τα σύνορα, την εντάσσετε σε ένα Αστυνομικό Τμήμα των δέκα ατόμων.
Το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης λειτουργεί ανελλιπώς εδώ και δεκαέξι χρόνια και έχει συμβάλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος με πολλές επιτυχίες, μάλιστα, στο ενεργητικό του, δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους. Και νομίζω ότι τα στελέχη του πράγματι αντιμετωπίζουν τα προβλήματα κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και όχι μόνο.
Σε προγραμματισμένη επίσκεψή μου στα γραφεία της αστυνομικής ηγεσίας και του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου σας, φάνηκε ότι αποδεχθήκατε τη συστέγαση και όχι την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Τυχερού με αυτό της Συνοριακής Φύλαξης στο κτήριο που προσέφερε ο Δήμαρχος Σουφλίου.
Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω ερωτάσθε:
Βάσει ποιου σκεπτικού προχωράτε στην κατάργηση-υποβάθμιση του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού με το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα;
Έχετε την εντύπωση ότι με τη λογική της κατάργησης Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης θα αντιμετωπίσετε τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές στον Έβρο;».
Αναλυτικά η δευτερολογία
«Μιλάτε σε έναν άνθρωπο που έχει μεγαλώσει στο Ποτάμι, μιλάτε σε έναν άνθρωπο που μεγάλωσε σε ένα Σώμα κι έχει ολοκληρώσει μια ζωή 35 ετών σε αυτό.
Μου κάνατε σήμερα φροντιστήριο! Θα ήθελα όμως να σας πω ότι ενοποιείτε ανόμοια πράγματα. Εγώ σας πρότεινα να συστεγάσετε τις υπηρεσίες σε ένα κτήριο που σας παραχωρεί ο τοπικός Δήμος Σουφλίου, γιατί με αυτό εξασφαλίζετε ενιαία σκοπιά, εξασφαλίζετε ενιαίο τηλεφωνητή και ενδεχομένως και το βράδυ ενιαίο αξιωματικό υπηρεσίας.
Δύο Τμήματα, Αστυνομικό Τμήμα και Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης είναι ίδια δομή. Εσείς το υποβαθμίζετε, το μετατρέπετε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης των 100 ατόμων σε Γραφείο με κεφαλαίο το «Γ», δηλαδή στην τελευταία βαθμίδα επιτελικού χαρακτήρα μιας υπηρεσίας. Δεν είναι δυνατόν τα 100 άτομα, να ενταχθούν στους 10 είναι απλή λογική. Νομίζω ότι είστε σε λαθεμένο δρόμο και σας ζητάω να επανεξετάσετε το θέμα αυτό.
Διότι έχετε ευθύνη, εθνική ευθύνη να φρουρήσετε τα χερσαία σύνορα. Δεν μπορείτε να δημιουργήσετε «Αχίλλειο πτέρνα» στα χερσαία σύνορά μας. Αν ήμουν στη θέση σας θα είχα ιδρύσει ένα Τμήμα Αντιμετώπισης Διασυνοριακού Εγκλήματος και Ναρκωτικών στο Β.Έβρο με έδρα την Ορεστιάδα κι ένα αντίστοιχο στο Ν. Έβρο, με έδρα την Αλεξανδρούπολη.
Και επίσης πάνω από τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, όσον αφορά τον Β. Έβρο μια Υποδιεύθυνση επιχειρησιακού χαρακτήρα με τρία άτομα, με έναν αστυνομικό υποδιευθυντή που θα συντονίζει τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης της Α.Δ. Ορεστιάδας, καθώς και τα αντίστοιχα του Ν. Έβρου, της Α.Δ. Αλεξανδρούπολης.
Ο παρακείμενος Υπουργός, Μεταναστευτικής Πολιτικής μπορεί να ανοίξει οδικό δίαυλο ασφαλούς διέλευσης στα χερσαία σύνορά μας. Αυτό είχε σχεδιαστεί τον Σεπτέμβριο του 2015. Θα βλέπαμε απείρου κάλλους εικόνες στην περιοχή μας. Και δεύτερον από τον ομιλούντα ως Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ είχε σχεδιαστεί (2007) η ίδρυση Τμημάτων Διαχείρισης Μετανάστευσης στα 5 νησιά του Β/Α και Ν/Α Αιγαίου γιατί βλέπαμε, δυστυχώς, ότι έρχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές.
Και είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε τα σχετικά Τμήματα στη Μυτιλήνη, στη Χίο, τη Σάμο, την Κω και τη Ρόδο. Διότι και οι πολίτες που διαβιούν εκεί έχουν ανάγκη της κρατικής προστασίας και ασφάλειας. Και δεν μπορούν αυτές, δηλαδή οι αστυνομικές υπηρεσίες να ασχολούνται μόνο με το θέμα των ταυτισμένων αλλοδαπών, δηλαδή προσφύγων πολέμου αλλά και οικονομικών μεταναστών.
Δείτε τα θέματα, μην δημιουργείτε ευπάθειες στα σύνορά μας. Έχετε χρέος προς την Πολιτεία, έχετε χρέος έναντι του ελληνικού λαού να φρουρήσετε την Πατρίδα, έχετε ορκιστεί στην Πατρίδα και νομίζω ότι αυτή είναι και η υποχρέωσή σας».