Ορεστιάδα: Άκρως ανησυχητικά τα δημογραφικά στοιχεία

1373
Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα δημογραφικά στοιχεία των τελευταίων ετών για τον δήμο Ορεστιάδας, καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν των γεννήσεων.

Το θέμα ανέδειξε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταμάτης Γκατζίδης, που αναφέρθηκε στα έτη 2016 και 2015, κατά τα οποία το ισοζύγιο γεννήσεων και θανάτων ήταν υψηλά αρνητικό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, την περασμένη χρονιά, στη δημοτική ενότητα Ορεστιάδας υπήρξαν 652 θάνατοι και 255 γεννήσεις, δηλαδή το πληθυσμιακό έλλειμμα ανήλθε σε 397 άτομα.

Και το 2015, όμως, οι αριθμοί ήταν επίσης αρνητικοί, αφού οι θάνατοι ήταν 372 περισσότεροι από τις γεννήσεις. “Δεν ξέρω αν υπάρχει περιοχή στην Ευρώπη που να έχει αυτήν την πληθυσμιακή κατάρρευση”, σχολίασε, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και ζήτησε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ως το μεγαλύτερο που υπάρχει στην περιοχή.

Πιο δραματικά είναι τα στοιχεία στη δημοτική ενότητα Τριγώνου, όπου το 2016 οι θάνατοι ήταν 133 και οι γεννήσεις δεν ξεπέρασαν τις 10.

Τις τραγικές διαστάσεις του ζητήματος επιβεβαίωσε και ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι τα συμπεράσματα από την ανάλυση των στοιχείων δείχνουν ότι στα επόμενα 7,5 χρόνια ο πληθυσμός του δήμου Ορεστιάδας θα μειωθεί κατά 10%. «Το ποσοστό αυτό, σε οποιοδήποτε μέρος της Ευρώπης, ακόμα και στο πιο υποβαθμισμένο και με υψηλή μετανάστευση, παρατηρείται σε χρονικό διάστημα 20ετίας”, σχολίασε ο ίδιος, συμπληρώνοντας ότι “θα πρέπει να εξεταστεί προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις”.

Πηγή