Κίνδυνος για φόρο και στις καταθέσεις μέσω του περιουσιολογίου

1611
Φόρο και για τις καταθέσεις τους θα κληθούν να καταβάλλουν οι πολίτες, καθώς θα περιλαμβάνονται στο περιουσιολόγιο που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών.

foros-periousiologio

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων πρόκειται να καταγραφεί στο περιουσιολόγιο.

Με αφορμή δημοσιεύματα των ΜΜΕ, το υπουργείο σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι η πολιτική του ηγεσία «έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι στο περιουσιολόγιο θα καταγράφεται το σύνολο των κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων».

Έλεγχος Πόθεν Έσχες

Για το σκοπό αυτό θα αναληφθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να συμπληρωθεί και να τροποποιηθεί κατάλληλα ο ν. 3842/2010, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το υπουργείο σημειώνει ότι το περιουσιολόγιο θα χρησιμοποιηθεί κατ’ αρχήν για τον έλεγχο του πόθεν έσχες των φορολογούμενων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Δεν αποκλείει δηλαδή σε δεύτερο χρόνο να δημιουργηθεί ένα νέος φόρος που θα επιβάλλεται στο σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων.

Τέλος, το ΥΠΟΙΚ επισημαίνει ότι συνεργάζεται στενά με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για την ταχεία ολοκλήρωση του έργου.

Πηγή