Αλεξανδρούπολη: Τι σχέση έχει ο Ρώσικος Ναός που θα κατασκευαστεί, με το Δήμο Σερρών;; Γιατί φωνάζουν οι Σερραίοι;;

1880

Ο Άγιος Βλαδίμηρος και ισαπόστολος (958-1015 μ.χ.), βασιλιάς των Ρώσων (Ρώς), σύζυγος της βυζαντινής  Άννας Πορφυρογέννητης (αδελφής του αυτοκράτορα Βασίλειου Βουλγαροκτόνου), γυιός του ηγεμόνα Σβιατοσλάβου του Κιέβου και εγγονός της Όλγας (πρώτης χριστιανής ρωσίδας) ,τιμάται την 15η Ιουλίου.

Πέρυσι το Φεβρουάριο 2016, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Ευάγγελος  Λαμπάκης επισκέφθηκε την Αγία Πετρούπολη και την Κριμαία. Η Μητρόπολη Αγίας Πετρούπολης Ρωσίας του παρέδωσε αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανέγερση ορθόδοξου ναού ρωσικής τεχνοτροπίας με 12 ‘χρυσούς’ τρούλους, με την παράκληση να τα παραδώσει στον Μητροπολίτη Άνθιμο. Σκοπός, η ανέγερση ναού στην περιοχή του πρώην στρατοπέδου ΖΗΣΗ ή στο Φυτώριο, με χρήματα από τη Ρωσία(4.000.000 ευρώ). Ο ναός φέρεται να είναι αφιερωμένος στον Άγιο Βλαδίμηρο.

Ο κ. Δήμαρχος προσβλέποντας στην κατοχύρωση του πρώην στρατοπέδου και  σε οφέλη, κυρίως, απο τον καλοκαιρινό κατ’ αρχήν, τουρισμό ή πιθανές ρωσικές επενδύσεις, δέχτηκε  και τα μετέφερε στην  Αλεξανδρούπολη. Ανακοινώθηκαν καλοκαιρινές πτήσεις από Ρωσία,  που στην πορεία δεν πραγματοποιήθηκαν.

Προηγουμένως (21-8-2003), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραχώρησε (κατά χρήση) στο Δήμο Αλεξανδρούπολης ολόκληρη την έκταση του πρώην στρατοπέδου ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ για να δημιουργηθεί  το Μητροπολιτικό Πάρκο του Δήμου. Στα 2011 ο Δήμος επικαιροποίησε απόφαση του 2009 για πολεοδόμηση των Στρατοπέδων ΖΗΣΗ και  ΙΩΑΝΝΗ.

Φέτος στις 19-1-2017, αναρτήθηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ η απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (πρόεδρος ο κ. Υπουργός Άμυνας) με την οποία ΠΑΡΑΧΩΡΕΙΤΑΙ  ΔΩΡΕΑΝ έκταση 4,6586 στρεμμάτων για την ανέγερση του ναού αυτού πλάι στο στρατόπεδο ΖΗΣΗ. Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ αυτή χαρακτηρίστηκε από ΜΜΕ ως «Δώρο» του κ. Υπουργού στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως και όχι στο Δήμο. Ιστολόγια αναφέρουν πώς φημολογείται ότι ο Δήμος θα εγκαταστήσει  μικρή ξύλινη εκκλησία.

Σκεφτείτε, τώρα, το τί  ζητά το Ταμείο Εθνικής Άμυνας από τους Σερραίους για τα στρατόπεδα Εμμ.Παππά και Παπαλουκά και  γιατί πανηγυρίζει η διαπραγματευτική ομάδα του Δήμου Σερρών: δυο μέτρα, δυο σταθμά.

Ο Αίσωπος πρώτος μίλησε για τα άφρονα σαλιγκάρια που «άδουν» ενώ ψήνονται και αργότερα ο Θουκιδίδης για τον άφρονα Πελοποννησιακό Πόλεμο που οδήγησε σε παρακμή την Κλασική Αρχαία Ελλάδα (‘των οικιών ημών εμπιμπραμένων και ημείς άδομεν’).

Στις 20-1-2017, το σερραϊκό ιστολόγιο( serresbomb )αναφέρει ότι προχωρούν με ταχύ ρυθμό οι  διαδικασίες  παραχώρησης του στρατοπέδου Κολοκοτρώνη στο Επιμελητήριο Σερρών για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου. Και διερωτάται το ιστολόγιο, ποιος θα πληρώσει τις εργασίες (δρόμοι, πεζοδρόμια, ύδρευση, αποχετεύσεις).

Δεν γνωρίζω ποιος φορέας μπορεί να παραχωρήσει αυτό το στρατόπεδο Κολοκοτρώνη όταν ανήκει στην κατηγορία των ανταλλαξίμων αστικών γαιών. Ο Δήμος, το Επιμελητήριο, το Υπουργείο Οικονομικών οφείλει διευκρινήσεις στο θέμα αυτό (ποιός δωρίζει, πώς δωρίζει και σε ποιόν και άν έχει αυτό το δικαίωμα, εννοείται.

Γιατί, πρέπει να θυμόμαστε και να δείχνουμε όλοι το σεβασμό στην εφαρμογή της πολύπτυχης Συνθήκης της Λωζάνης. Χρειάζεται, επίσης, συνεργασία των σερραϊκών πολιτιστικών προσφυγικών και μη φορέων και, επιτέλους, να εκφράσουν θέση-άποψη το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Δημοτικό Συμβούλιο, όλοι οι τοπικοί βουλευτές, οι δημότες επώνυμα. Και, γιατί όχι, ο δυναμικός Ποιμενάρχης μας. Άλλωστε, ο τόπος μας υποδέχτηκε προσφυγικό ελληνισμό: Μια Παναγία των Προσφύγων (η ίδια πρόσφυγας στην εποχή της) θα ταίριαζε στο  Δημοτικό Πάρκο (πρώην στρατόπεδο Κολοκοτρώνη).

πηγή

του Μιχάλη Σωτηρίου,Συντονιστής Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.